• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji Generacije Z i milenijalaca upadaju u novčane probleme zbog svoje odrasle dece

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nepisano pravilo kaže da bi deca trebalo da se osamostale između 20 i 23 godine

  • 0
Stariji par muž i žena tužni, sin, nasilje nad roditeljima sin svađa Foto-ilustracija: Shutterstock

Skoro sedam od deset roditelja sa decom uzrasta od 18 godina i starijom, napravilo je bar jednu finansijsku žrtvu kako bi pomogli svojoj deci, pokazuje najnovije istraživanje u SAD.

Ovi roditelji najčešće su koristili delove svoje ušteđevine kako bi pomogli svojim naslednicima. Skoro polovina ispitanih roditelja priznala je da je "štrpnula" deo ušteđevine kako bi pomogli svojoj odrasloj deci, a svaki peti je podneo ozbiljnu finansijsku žrtvu.

Takođe, 50 odsto njih ispitanika odlaže otplatu dugova kako bi bili tu za decu i kako bi izašli u susret njihovim finansijskim potrebama, piše Yahoo finance.

Milenijalci i Generacija Z susreli su se sa važnim ekonomskim potresima tokom svog odrastanja što je stvorilo svojevrsne novčane izazove. Neki od tih događaja su globalna recesija i pandemija koje su umnogome promenile način na koji ljudi funkcionišu.

Neko nepisano pravilo i prećutni dogovor je da bi deca trebalo da se osamostale i da samostalno plaćaju svoje obaveze između 20 i 23 godine.

Možda deluje čudno, ali pripadnici ovih generacija veruju da roditelji treba da im plaćaju račune i osiguranje bar do njihove 21. godine, dok bejbi bumeri veruju da bi deca dve godine pre tog trebalo da preuzmu svoj život u svoje ruke.

Skoro 80 odsto milenijalaca dobilo je neki tip finansijske pomoći od svojih porodica, uključujući i pomoć pri plaćanju koledža, plaćanju rata za automobil. Tu se ne radi o malom nocu. Skoro četvrtina ispitanika tvrdi da je od roditelja dobila bar 25.000 dolara pomoći.

Finansijski stručnjaci objašnjavaju da roditelji ne bi trebalo zbog odrasle dece da ugrožavaju svoje finansije. 

- Finansijska pomoć može da im se obije o glavu ukoliko na kraju ugrozi njihov lagodan život, pogotovo ako govorimo o starijim ljudima. Kažu da se tako pravi začarani krug u kome će vrlo brzo ti isti roditelji biti primorani da se obrate za pomoć svojoj deci zbog koje su i upali u probleme - objašnjavaju stručnjaci.

(Telegraf biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>