• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Prodajem dve novčanice iz 2002. godine": Na retkim izdanjima evra može dobro da se zaradi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako svesni da su male šanse, mnogi kada to čuju posežu u novčanike ne bi li naišli na slučajno bogatstvo

  • 0
novac, pare Foto: Willfried Wende

"Prodajem dve novčanice od 100 evra iz 2002. godine", samo je jedan od oglasa koji su preplavili Hrvatsku, ali su podjednako aktuelni u svim zemljama regiona, ali i šire.

Iskusni kolekcionari znaju, zavisno od toga iz koje je zemlje evro došao, tolika će mu biti i vrednost. Bilo novčanice, bilo kovanice centa, o čemu je Telegraf već pisao. Pritom je najvažniji kriterijum - retkost.

- Recimo Vatikan, Lihtenštajn i neke manje zemlje, eto tih novčanica u Hrvatskoj zasad ima jako malo, dolaze ili kod pravih kolekcionara ili su zalutale putem turizma  - objašnjava Željko Pintarić, kolekcionar iz Varaždina za Dnevnik.hr.

Iako svesni da su male šanse, mnogi kada to čuju posežu u novčanike ne bi li naišli na slučajno bogatstvo.

- Ma ja što imam, ja ništa ne prodajem. Meni moje najviše vredi. Da mi neko ponudi, sad imam 100 evra, neko mi nudi 5.000 evra, ja bih rekla, neka hvala. Ja ceo život nisam ništa dobila, pa smatram se da nisam te sreće - kaže Ismeta iz Zagreba.

Magdalena ima drugačiji stav.

- Ja bih to na primer htela da moja deca naslede, isto tako bih i njima rekla da ako baš dođe krizna situacija u životu ok, prodajte, ali dotad čuvajte jer ipak ima neku sentimentalniju vrednost - kaže Magdalena iz Varaždina.

Sreću je u hobiju Željko Pintarić našao pre više od 50 godina. Toliko dugo prikuplja poštanske marke, razglednice, medalje, značkice, ali i novčanice i kovanice. Sve se one čuvaju u posebnim albumima koji štite od vlage i zraka.

Jedna od najpopularnijih kovanica u Hrvatskoj je ona od 25 kuna. Izdata je prošle godine, povodom otvaranja Pelješkog mosta. A u jednom oglasu se danas nudi za gotovo 80 evra, odnosno 600 kuna.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>