• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savet eksperta: Ako želite da se obogatite, ne trošite novac na ove stvari

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan od boljih pristupa je da se fokusirate na izgradnju čvrstog finansijskog plana i da ga se pridržavate

  • 1
Štednja, kasica prasica

Foto: Shutterstock

Ukoliko niste imućni, možda vas zanima kako da steknete veću sumu novca u različitim intervalima života. Izgradnja dugoročnog bogatstva predstavljla donošenje pametnih odluka u vezi sa vašim finansijama, poput doslednog ulaganja i davanja prioriteta otplati bilo kakvog duga.

Ono što ne uključuje je trošenje novca na stvari koje nemaju dugoročnu vrednost. Evo na šta finansijski ekspert ne preporučuje trošenje novca ukoliko želite da se obogatite.

Luksuzne stvari

To uključuje dizajnersku odeću, skupe satove, old-tajmere i bilo koji drugi skupi predmet statusnog simbola prenosi Yahoo news.

- Kupovina luksuznih stvari koje ne možete da priuštite može biti značajan izdatak na vaše finansije - priča ekspert, dodajući da je bolje investirati u imovinu koja će se isplatiti na dugoročne staze, poput akcija ili nekretnina.

atm, šoping

Foto: shutterstock.com

Impulsivna kupovina

Pod pojmom impulsivne kupovine, ekspert smatra bilo šta na čiju su nas kupovinu naterale emocije, poput odlaska u šoping kako bismo prebrodili težak dan na radnom mestu.

Bolji pristup je da se fokusirate na izgradnju čvrstog finansijskog plana i da ga se pridržavate.

Iznajmljivanje

Iako iznajmljivanje nekretnine deluje pristupačije od kupovine sopstvenog doma, može biti skuplje na duže staze.

- Fokusirajte se na izgradnju svog bogatstva ulažući u nekretnine, bilo da je reč o kupovini doma ili investiranju u nekretnine za iznajmljivanje - naglašava ekspert.

Sretan par žena devojka muškarac muž selidba kutije  stan

Foto: Shutterstock

Dug sa visokim kamatama

Oni koji žele da ostvare svoje bogatstvo, ali imaju dugove po kreditnim karticama, kredite do dana isplate ili lične zajmove, možda će otkriti da plaćanje visokih kamata brzo izjeda ove napore.

Precenjeni finansijski proizvodi

- Finansijski proizvodi kao što su anuiteti, doživotno oisguranje ili zajednički fondovi sa visokim naknadama mogu obećavati visoke prinose, ali često ih mogu i narušiti - priča ekspert.

Ako ne želite da investirate u ove proizvode, ali i dalje želite da povećate svoje bogatstvo, on preporučuje da razmotrite jeftine indeksne fondove ili fondove kojima se trguje na berzi (ETF).

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>