• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nazvali novu taksu u restoranu po ministru privrede: Ipak, ceh će plaćati gosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fejsbukom kruži račun kupca koji je za obrok za petoro, morao da izdvoji 7,50 evra za navedeni paušal

  • 0
bavarska kuhinja Foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Početkom ove godine, "Burger bar" u Bavarskoj je uveo tzv. Habeck paušal. Sigurno se pitate o čemu je reč, pa hajde da razjasnimo.

S obzirom na visoke troškove energije, sve više restorana u poslednje vreme naplaćuje dodatnu naknadu po gostu, izveštavaju nemački mediji. Visina te naknade zavisi od lokala do lokala, a iznosi od 1,5 do 2 evra.

Tako je i jedan poznati nemački televizijski kuvar počeo gostima da naplaćuje "energetski paušal" u iznosu od 1,5 evra, u svom restoranu u Hamburgu. Zapravo, to i nije novina: ovu praksu primenjuju od oktobra 2022.

Ali, mrežom Fejsbuk ovih dana kruži račun kupca koji je za obrok - za pet osoba - morao da izdvoji dodatnih 7,50 evra za navedeni paušal. 

Mnogi gosti, naravno, negoduju zbog pomenute takse, ali se čini da to ugostitelje ne brine previše.

- Energiju sada plaćamo dvostruko više nego ranije, troškovi su nam uvećani više od 100 odsto. Ako vam se ne sviđa, ne morate više dolaziti - rekao je otac poznatog kuvara, i dodao kako su na jelovnicima i ulaznim vratima navedene informacije o dodatnim troškovima za energiju.

Istina je da su cene energije bitno porasle u 2022, u celom svetu, zbog rata u Ukrajini, ali nisu svi ugostitelji rešili da zbog toga "kazne" svoje klijente. Možda je to izraženije u Nemačkoj, koja umnogome zavisi od ruskog gasa.

Mnogo puta se pričalo i pisalo o tome da rastuće cene energije posebno štete gastronomiji i ugostiteljstvu. Zbog toga su neki restorani u Bavarskoj i Donjoj Saksoniji prošle godine uveli "doplatu" na troškove energije.

"Burger bar" je, inače, ovaj paušal nazvao po nemačkom ministru privrede, Robertu Habeku, kojeg mnogi smatraju neposrednim krivcem za veće cene energije.

Obaveštenje mora da se vidi

Generalna direktorka Nemačkog udruženja hotela i restorana (Dehoga) u Donjoj Saksoniji izjavila je prošle godine za nemačke medije kako "postoji razumevanje" za uvođenje paušala.

Kazala je da dve trećine članova ovog udruženja ima egzistencijalne strahove, ali i da gosti unapred moraju biti upoznati sa naplatom takse za energiju, tj. da informacija o tome mora biti istaknuta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>