• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ratovi, pobune, trke, avionske nesreće: U kojim smrtnim slučajevima osiguranje stambenog kredita ne važi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ugovoru koji mnogi nikada ne pročitaju do kraja, jasno stoje navedena ograničenja i isključenja u osiguranju života

  • 2
Potpisivanje ugovor, zaštita mobilni telefon Foto: Shutterstock

Kada uzimamo stambeni kredit, banke nam nude i polisu životnog osiguranja, kako bi kredit iz nje bio isplaćen u slučaju smrti korisnika kredita. Ipak, sitna slova u ugovoru otkrivaju niz smrtnih okolnosti u kojima ova polisa ne važi.

U zavisnosti od iznosa kredita i zdravstvenog stanja korisnika kredita, osigiravajuće kuće izračunavaju premiju koja se uplaćuje na mesečnom niovu, uz ratu kredita.

Za iznos od 20-ak evra mesečno, za kredit za stan prosečne veličine i cene, izdat na 25 ili 30 godina, onaj ko ga je uzeo dobija sigurnost da će stan biti isplaćen ukoliko mu se nešto desi, što ljudi najčešće uzimaju kako bi u slučaju da se dogodi najgore, njihove porodice imale jednu brigu manje. To znači da osiguravač preuzima obavezu da u slučaju smrti osiguranika u toku trajanja osiguranja isplati banci osiguranu sumu ili njen deo.

Ipak, u ugovoru koji mnogi nikada ne pročitaju do kraja, jasno stoje navedena ograničenja i isključenja u osiguranju života. Šta to znači? To znači da postoji niz slučajeva u kojima uplaćeno osiguranje neće odigrati svoju ulogu. 

Obaveza osiguravača da isplati osiguranu sumu ne postoji ako je smrt nastupila usled ratova, unutrašnjih nemira, pobuna ili terorizma.

Novac neće biti isplaćen ni u slučaju samoubistva osiguranika u toku trajanja osiguranja, neće biti isplaćen ni ukoliko korisnik osiguranja izvrši neko krivično delo ili pokuša da ga izvrši, kao ni ukoliko pobegne nakon njega.

Osiguranje Foto: Shutterstock

Veliko ne za osiguravajuće kuće je smrt u slučaju korišćenja droge ili alkohola, a zanimljivo je da se ne računa ni smrtni slučaj tokom avionske nesreće, ukoliko se u vazduhoplovu osiguranik nalazio bez odgovarajuće isprave. Isto važi i za smrt prilikom upravljanja plovilom, vazduhoplovom, ili motornim vozilom bez službene isprave za upravljanje.

Novac od osiguranja neće leći ni onima koji život izgube kao posledica AIDS-a, u prvih sedam godina trajanja osiguranja, kao ni u slučaju otkrivanja važnih okolnosti koje je ugovarač namerno prećutao ili netačno prijavio prilikom ugovaranja osiguranja. Osiguranje neće pokriti ni kredit profesionalnog vozača trka, ukoliko pogine kao takav na stazi.

- Isto važi i za obavljanje sledećih poslova - kaskadera, minera, rudara, akrobata, obezbeđenja javnih ličnosti i političara. Problematični su i pripadnici oružanih snaga, novinari, reporteri i fotografi, ali samo ako do smrti dođe tokom izveštavanja na područjima zahvaćenim ratom ili revolucijom - stoji u ugovoru.

(Telegraf Biznis)

Video: Đukanović: Kamatne stope kredita će ići na gore jer nismo smirli inflaciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    10. maj 2023 | 06:38

    Ако немаш неког свог, нећеш бити покривен никако, јер маштовитост је богата код осигуравајућих кућа....

  • Гаргамел

    9. maj 2023 | 21:24

    Потпуно коректно!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>