• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Omiljeni ručak znatno skuplji nego prošle godine: Skočila cena doslovno svakog sastojka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cena sastojaka za najpopularnije jelo od testenine porasla je za samo 24 penija između 2018. i 2022. godine, a onda za godinu dana drastično

  • 1
bolonjeze Foto: shutterstock

Troškovi pravljenja špageta bolonjez za četvoročlanu porodicu porasli su u Velikoj Britaniji na 10 funti, što je povećanje od 15,6 odsto samo u prošloj godini, pokazuju do sada najdetaljniji vladini podaci o rastu cena.

Cena sastojaka za najpopularnije jelo od testenine porasla je za samo 24 penija između 2018. i 2022. godine, ali je sada porasla na 9,98 funti, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Skok je još veći kada se gledaju pojedini sastojci zasebno. Maslinovo ulje je poskupelo za više od 50 odsto tokom pet godina, a konzervirani paradajz za 45 odsto, dok je cena špageta skočila za 39 odsto.

Kombinacija pandemije i rata u Ukrajini dovela je do porasta cena, menjajući način na koji živimo, od vrste obroka koje kuvamo do načina na koji provodimo slobodno vreme.

A pogledajte koliko su sastojci za pastu skočili kod nas. 

(Telegraf Biznis)

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>