• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Papreno platio srednju porciju ćevapa: Račun iz hrvatskog restorana šokirao region

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan gost je kafu sa mlekom platio 4,5 evra, drugi je tonik platio celih 7 evra. Hrvati uplašeni zbog poskupljenja

  • 5
Ćevapi s lukom Foto: Shutterstock

U moru velikih poskupljenja, u čemu su do sada prednjačili trgovci, sada visokim cenama još više šokiraju ugostitelji. Jedan takav slučaj stiže nam iz Hrvatskog Trogira, gde su turisti ostali šokirani cenama ćevapa.

Poslednjih dana po tome najviše pada u oči Trogir. Iz tog dalmatinskog grada, kako piše Slobodna Dalmacija, dolazi najnovije cenovno iznenađenje zbog kog potrošače obliva hladan znoj.

Prvo je jedan gost tonik platio celih sedam evra, odnosno 53 kune, od čega mu je ostala gorčina u ustima koju moguće i do danas nije isprao.

Međutim nakon njega s trogirskog područja, iz kampa Seget Vranjica, došao je možda još i jači račun, za kafu sa mlekom koju je gost platio 4,50 evra, odnosno 33,91 kunu. Nije navedeno je li macchiato bio veliki ili mali, s toplim ili hladnim mlekom, kao ni koju vrstu kafe vlasnik koristi, ali u svim varijantama račun je previsok, ma koliko takav račun delovao razbuđujuće na svakog gosta.

I kad se šok nakon takvih računa donekle primirio, iz Trogira se javio još jedan gost koji se odlučio da se počasti ćevapčićima kod trogirske pijace. Tamo, piše on, srednji ćevapi koštaju 6,5 evra, što je 48,97 kuna, a pomfrit 4 evra, odnosno 30,14 kuna. Tako da ga je taj obrok bez pića, čija se viša cena podrazumijeva, koštao 10,5 evra, odnosno 79.11 kuna. Bez bakšiša za konobara.

cenovnik Foto: Privatni album

Gost je bio toliko iznenađen da nije stigao fotografisati račun, ali je fotografisao cenovnik kao dokaz svojih tvrdnji. Trogirski gost je toliko upućen i pedantan da je izračunao kako je to rast od prošle godine za otprilike 40 odsto za ćevapčiće i 50 odsto za pomfrit.

Što je previše, previše je, prkos poskupljenjima nabavnih cena kafe, mesa, radnika i energije. I pitanje je znače li ove cene kraj poskupljenjima u tom i ostalim lokalima? I što je još više zabrinjavajuće, hoće li doći dotle da domaće stanovništvo više neće moći priuštiti ni ćevape? Prvo srednje, a onda ni male. A i pomfrit bi mogao da poskupi, jer u Hrvatskoj vlada nestašica krompira, o čemu je Telegraf Biznis nedavno pisao.

(Telegraf Biznis)

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    2. jun 2023 | 11:29

    Slobodan Milosevic: "Trazili ste kapitalizam, dobili ste ga"

  • MK

    2. jun 2023 | 12:51

    Samo vi trčite u hrvatsku, do podne mrze sebe a od podne Srbe, uvek bilo i biće.

  • Hoky

    2. jun 2023 | 12:14

    Opet je jeftinije nego kod nas u nekom NN restoranu i to na periferiji Beograda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>