• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve stvari nikada ne bi treba da stavite u testament: Mogu da naprave više štete nego koristi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Generalno preporučujem ljudima da ono što ostavljaju naslednicima podele kao procenat ukupne imovine, kažu stručnjaci

  • 0
Potpisivanje ugovora Foto: Shutterstock

Pisanjem testamenta neminovno se suočavate sa sopstvenom prolaznošću i činjenicom da vas jednog dana više neće biti, a pritom morate razmišljati i o tome hoće li vaši bližnji biti zbrinuti. Ipak, mnogi greše pišući testament, pa stručnjaci upozoravaju kako dve stvari nikad ne bi trebalo uvrstiti u taj dokument. 

Uslovni poklon je kada se novac ili imovina poklanja samo u slučaju ispunjenja određenog zahteva. Na primer, baka i deda mogu ostaviti poklon unuku samo pod uslovom da završi fakultet ili se venča. Međutim, ove odredbe koje se često sastavljaju u nadi da će podstaći ili obeshrabriti određena ponašanja, mogu postati izvor velikih frustracija.

Eido Walny, osnivač advokatske kancelarije za zaštitu imovine napominje da se čak i naizgled osnovni uslov kao što je diplomiranje na fakultetu može pretvoriti u minsko polje, piše 24 sata hr. 

- Šta ako korisnik odluči da se bavi preduzetništvom, a to je svakako časna i isplativa odluka? Šta ako korisnik pre završetka studija dobije dobar posao i zato ne diplomira na vreme? - kaže Walny.

Slične prepreke takođe će se pojaviti i sa drugim uslovnim poklonima.

- Pre nekoliko godina imao sam slučaj u kom je žena imala dvoje dece: jedno dobornamerno koje se brinulo o mami u njenoj starosti i drugo, manje dobronamerno dete koje uopšte nije brinulo o njoj. Prilikom sastavljanja testamenta mama je u obzir uzela vrednost celokupnog imanja i nekretnina i drugom detetu je ostavila 50.000 dolara, a ostatak prvom detetu. Ipak, sticajem okolnosti, do trenutka raspodele pala je vrednost i imanje je vredelo samo oko 75.000 dolara, pa je drugo dete dobilo znatno veći deo - priseća se Walny.

Umesto toga, stručnjaci kažu da je pametnije koristititi procente.

- Generalno preporučujem ljudima da ono što ostavljaju naslednicima podele kao procenat ukupne imovine, a ne kao iznos u novcu - kaže Walny.

Na taj će način svaki korisnik dobiti odgovarajući udeo. Naravno, svaki testament je specifičan za onoga ko je piše. Kako biste bili sigurni da će se vaša volja sprovesti na način na koji želite, sastanite se sa profesionalcem.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako postaviti jasne granice u porodici i na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>