• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Briga o deci za manje od 7 evra dnevno: Ova država je našla način da maksimalno olakša roditeljima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojedini Kanađani će, ubuduće, umesto 1.200 kanadskih dolara mesečno davati oko 450

  • 0
kanada, dete Foto: Shutterstock

Nacionalni program Kanade smanjuje naknade za dnevni boravak na samo 10 kanadskih dolara, ili na oko 7,60 američkih dolara/6,90 evra po danu, što je veliko olakšanje za porodice.

Kako se porodiljsko odsustvo Susane Ibara završavalo, a ona se spremala da se vrati u svoju kancelariju smeštenu van Toronta, tako se suočavala sa velikim izazovom: da obezbedi brigu o svom sinu, a zatim da smisli kako da to plati.

Konačno, nakon što ga je stavila na desetak lista čekanja, dobila je mesto. I to, po po sniženoj ceni od 600 kanadskih dolara, ili 450 američkih dolara, mesečno.

Niska cena bila je rezultat ambicioznog plana o dnevnoj nezi/dečjem boravku, koji se širio Kanadom, u nameri da se drastično smanje naknade.

Briga o detetu, posebno ona koja mnogo košta, jedan je od najzahtevnijih problema sa kojima se suočavaju mnogi zaposleni roditelji.

Nacionalni plan dnevnog boravka Kanada je uvela pre dve godine, tokom vlade premijera Džastina Trudoa, sa ciljem da postepeno smanji troškove brige o deci, kako bi do 2026. desetine hiljada mesta za čuvanje dece bilo dostupno uz dnevne naknade od svega 10 kanadskih dolara; to je otprilike 200 dolara mesečno, ili čak i manje.

Poređenja radi, u velikim urbanim oblastima kao što su Toronto ili Vankuver, dnevni boravak može koštati do 1.200 kanadskih dolara ili više mesečno, ili oko 60 dolara dnevno.

Federalni program brige o deci je, kako se navodi, "projekat transformacije, u sprezi sa radom prethodnih generacija Kanađana, koji su izgradili sistem javnih škola i javno zdravstvo", navodi se u saopštenju savezne vlade.

Savezna vlada planira da potroši do 30 milijardi kanadskih dolara za stvaranje ukupno 250.000 novih jeftinih mesta za brigu o deci, uglavnom u neprofitnim ili javnim dnevnim boravcima, centrima i porodičnim pružaocima usluga.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>