Stranci iznenađeni cenama na hrvatskom primorju i svi dele isto mišljenje: "Nažalost se nećemo vraćati"
Hrvatska je zvanično od 1. januara zamenila kunu za evro, a ta odluka odrazila se i na rast cena proizvoda, ali i usluga. O tome najbolje svedoči - prva letnja sezona po uvođenju nove valute i nezadovoljni turisti.
"Prelepa je zemlja, ali se nažalost nećemo vraćati", rekla je Anamari iz Belgije, koja noć u kampu na Pagu plaća čak 89 evra.
- Na Pagu nam se domaćica izvinjavala jer je cena kampiranja toliko visoka - dodaje.
Trenutno, Hrvatska beleži 50.000 gostiju više nego lani u ovo doba godine, ali mnogi tvrde isto - sledeće godine se neće vraćati, piše Dnevnik.
- Preskupo je i prestajemo s odmorima u Hrvatskoj - priča Mario iz Austrije koji dodaje da mu je žao jer zemlju u našem komšiluku obožava.
Ipak zbog visokih cena smeštaja, ali i hrane, sledeće godine će razmisliti o Grčkoj ili Egiptu.
- Samo apartman bez ičega je oko 2.200 evra. Pre dve godine sam slično platio upola manje.
Iznenadila ga je i cena krompirića na plaži, pojašnjavajući da košta kao "pet kilograma u samoposluzi".
- Četiri evra? Jako je skupo, u Austriji biste mali pomfrit platili možda dva i po evra - zaključuje.
"Ovde možemo samo da gledamo"
Ni sladoled nije ništa jeftiniji, pa je tako po centralnim ulicama kugla 3.50 evra.
Porodica sa decom iz Nemačke kaže da je u njihovoj zemlji kugla za dva evra jeftinija.
- Iz Nemačke smo i tamo je 1,50 evro. A ovde možemo samo da gledamo - priča Tatijana.
Burgeri su po 22 evra, palačinke 6, lignje 18, a kilogram sveže ribe 110 evra, navodi hrvatski reporter.
- Nisu svi proizvodi u stvari ni na jednakom nivou i jednakog kvaliteta tako da ima raznorazne cene i ponude - zaključuje predsednica Udruženja ugostiteljstva HGK Jelena Tabak.
Ipak, ostaje da se vidi kako će se ove cene odraziti i na turističku sezonu.
Telegraf Biznis uporedio je početkom nedelje koliko nas košta letovanje u Grčkoj, Turskoj i Španiji ove godine, u odnosu na prošlu sezonu.
(Telegraf Biznis)
Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Перагеније
У Далмацији НЕМА производње, као ни у Хрватској, мало је боље у Истри. Све се увози и живи на кредит. То ни Немци не би могли да издрже.
Podelite komentar
Postpandemijski period
U tom grmu leži zec, hoće nabiflanim cenama da nadoknade period od dve godine slabog profita. Imaju oni svašta za proizvesti i prodati- ribe, pečuraka, dobrog vina, voće i povrće su ukusniji zbog plodnog tla-samo tu treba mnogo posla, lakše je ugraditi se u smrznuti pomfrit iz samoposluge.
Podelite komentar