• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dunja besna napustila Zaru usred sniženja: "Udarili cene, a gde su vam veličine? Ne nosimo svi XS i XL!"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupcima ostaje samo da budu mudri u kupovini i da se ne nerviraju, pitajući se: "Kako je moguće da ih je neko već pretekao u šopingu?"

  • 7
Zara, veličine Foto: Shutterstock

Prvo veliko letnje sniženje u radnjama u Srbiji krenulo je 1. jula, a već 15. dana u ovom mesecu - čeka nas sledeće.

Uprkos odmorima i lepom vremenu, kada valja odmarati negde napolju, kupoholičari su pohrlili u tržne centre da odaberu trendi modne komade po sniženim cenama.

Ali, ono što ih ove godine muči nisu gužve, loša ponuda, dezeni ili cene, koliko nedostatak dostupnih veličina.

Prethodne godine, zahvaćene koronom, nisu bile najplodonosnije za svetske modne brendove, iz više razloga, a na prvom mestu su prekidi u lancima snabdevanja, biranje samo određene kategorije odeće (udobne, za kuću, trening), zatim zatvaranje lokacija usled lošije prodaje, i tome slično.

U međuvremenu, trgovci su ostali "zatrpani" prošlosezonskim zalihama koje moraju da rasprodaju, ali i povećanjem cena sirovina i proizvodnje, dok jure da povrate rast i profit. Drugim rečima, sve su "kreativniji" u nastojanju da namame kupce, ali i da im "prodaju" razne trikove.

Dunja (30) iz Beograda je česti kupac u Zari, i ne krije koliko voli te modne komade, ali ovih dana prodavnicu napušta besna i razočarana jer ne može da pronađe ono što joj treba.

Kako kaže, nisu problem modeli, boje ili gužve - već veličine.

- Ne mogu nigde da pronađem S i M, dve veličine koje nosim, zavisno od modela haljine, bluze, sakoa, farmerki, šta god da je u pitanju. Znam da su to brojevi koji se najpre prodaju, jer se većina žena uklapa u njih, kao i u L veličinu, ali ne mogu da verujem da non-stop nailazim samo na XS ili XL, i to nije slučaj samo sa Zarom - priča nam ona.

I za to, imamo objašnjenje.

Naime, kako nam je rečeno iz Udruženja za zaštitu potrošača, trgovci se iz godine u godinu vode sve "inovativnijim" trikovima da "prevare" kupce, a ovaj je sada aktuelan.

U raznim popularnim prodavnicama u tržnim centrima, ovih dana baš i nema standardnih veličina ili se teže nalaze nego inače. Veličine odeće kao što su - upravo S, M ili L - gotovo je nemoguće naći, dok su police prepune komada sa oznakom XXS, XS, XL, XXL.

Trgovci su, po svemu sudeći, privremeno uklonili te najprodavanije komade - kako ih ne bi prodali "ispod cene", odnosno na sniženju, a onda će ih vratiti na rafove kada vrate regularne cene.

A do tada, kupcima ostaje samo da budu mudri u kupovini i da se ne nerviraju, pitajući se: Kako je moguće da ih je neko već pretekao u šopingu?.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    8. jul 2023 | 09:35

    Pa naravno da je to trik trgovaca, ne postoji drugi razlog zašto su stavili toliki popust, žele da rasprodaju ono što inače teško prolazi, da li zbog veličine ili dizajna

  • Bg

    8. jul 2023 | 11:18

    Zara i zene..ko da je jedina radnja na svetu...strasno

  • Gals

    8. jul 2023 | 09:50

    I u cemu je problem, roba je njihova i oni odredjuju cenu? Ako hoce mogu odredjene velicine da dele i dzabe. Inace na FARFETCH-u koji je jedna od najjacih svetskih internet prodavnica cesto se cene po velicinama razlikuju, neke su na popustu, neke ne. Kome se ne svidja jednostavno bojkotuje(ne kupuje) u odredjenom butiku i kraj price.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>