• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uvek je bilo na ceni, ali ne ovoliko: "Nekada smo kondenzovano mleko plaćali 250, sada je 480 dinara"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Karakteristično je po svojoj gustini, slatkasto je i u konzervi može trajati godinama

  • 0
mleko Foto: Freepik

Koristi se za slatkiše, dobro je i za prvu jutarnju kafu, ali je uvek bilo na ceni. Ipak, nikada ovoliko kažu potrošači.

Naime, kondenzovano mleko nastaje kada se od kravljeg svežeg mleka odstrani veća količina vode, oko 60 odsto. Postoje dve vrste, bez dodatog šećera (evaporisano) i zašećereno mleko koje se najčešće naziva kondenzovano. Karakteristično je po svojoj gustini, slatkasto je i u konzervi može trajati godinama.

Naći ćete ga na većini polica u samoposlugama, ali i po značajno skupljoj ceni od kravljeg. Tako je jedan Kovinac odustao od svog redovnog dodatka za jutarnju kafu, kada je video cenu od 480 dinara za konzervu od 400 grama punomasnog kondenzovanog mleka.

kondenzovano mleko Foto: Telegraf.rs

- Uvek je bilo skuplje, ali nikada ovoliko. Pre je bilo 250 dinara, sada je 480 dinara. Obično traje četiri dana, odnosno za 3 filter kafe dnevno - priča M.M. za Telegraf Biznis.

Ta cena u Beogradu ide čak i do 57o dinara. Kondenzovano zašećereno mleko nešto je jeftinije, te mu je cena u glavnom gradu do 430 dinara.

Na primer, u američkom Volmartu, zaslađeno kondenzovano mleko u konzervi košta malo manje od 2 evra.

Ipak, ako ne želite da odustanete od svog mlečnog izbora, a opet ne želite da ga "pretplatite", možete napraviti domaću verziju o kojoj je Telegraf ranije pisao.

(Telegraf Biznis/M.P.)

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>