• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li je ovo jedna od jeftinijih destinacija u Grčkoj? Vodu ne kupujete, kafa 1,5 €, troška za ležaljke nema

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za Edipsos kažu da je "tri u jedan", more, banja i planina

  • 5
Evija, Edipsos, Grčka Foto: Telegraf

Evija je drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, na oko 80 km od Atine. Ako idete na letovanje preko agencija uglavnom možete da odete na sever ostrva gde su Edipsos, Pefki i Neos Pirgos. Za Edipsos kažu da je "tri u jedan", more, banja i planina.

Ako maštate o dugačkoj, peščanoj plaži, ležaljkama, suncobranima, ako vam treba još neki zvuk osim šuma mora (čitaj muzika iz kafića), zaboravite na Edipsos. Kafića ima, muzika je diskretna, a za ležaljke i suncobrane ćete morati sami da se pobrinete. Uglavnom. Ali, to samo znači da će vam ostati više novca za druge troškove.

Voda sa česme na Eviji, ili bar u Edipsosu, može da se pije, pa da vas ne čude pogledi meštana dok teglite pakovanja vode. Uostalom, i Grci, koji su česti gosti ovog dela Grčke, navikli da voda iz gradskih vodovoda nije za piće, kupuju, ne znajući da ne moraju da se troše. Još jedna ušteda. Inače, flaša vode od litar i po, po marketima je 40 centi.

Čak je i lekovita voda besplatna, možete da se baškarite u prirodnim bazenima u moru, ali, kažu, ne duže od pola sata, jer ne valja. Lekovita voda koja se sliva u more toliko je topla da se mnogi i noću kupaju. Kažu, dobra je za sve.

Da se osvrnemo i na plažni "asesoar". Neizbežne patike za vodu su 5 evra, Grke nećete videti bez njih, pa ih sledite u toj navici. Kompleti za decu sa koficama, grabuljama i raznim modlama za pesak su takođe 5 evra. Peškiri većih dimenzija, za plažu, isto.

Malo i o cenama hrane, nezaobilazni giros je 3,5 evra, kad je "uvijen". Porcija je 7 evra. Burgeri i klub sendviči su 6,5 evra. Ima i nekoliko restorana domaće kuhinje gde možete da probate i nešto drugo osim girosa, "na kašiku", ili morsku hranu, cene više nego pristojne, od šest, sedam evra pa naviše. U blizini lekovitih izvora je i samouslužni restoran domaće kuhinje čija je vlasnica Srpkinja, a lokal ima dvokratno radno vreme.

Najskuplje i najslađe voće na koje smo nabasali potkraj jula su bile trešmje, 6 evra za kilo. Lubenice koštaju manje od evra, dok su dinje nešto više, evro i po, cene se u zavisnosti od ponude menjaju skoro pa svakodnevno. Kajsije su bile 3 evra, breskve takođe.

Pivo u kafićima je 3 evra, za malo od 250 ml, a 4,5 evra velika čaša, od 400 ml. Neke popularnije vrste su i po 5 evra. Limenka piva u marketu, od 330 ml, košta 1,05 evra, Grčka kafa je evro i po, neskafa, frape i kapućino 3 evra, espreso je 2,5. Sok je 3 evra, mineralna voda 2,5, a sveže ceđeni sokovi 3,5 i 4 evra. Pakovanje kafe od 143 grama u prodavnici je 2,89 evra.

Kugla sladoleda na šetalištu je inače 2 evra, ali prodavačice ne škrtare pa često zahvate i dvaput. U kafićima cene sladoleda idu od 2,5 evra za jednu kuglu do 5 evra za "specijalitet kuće". Kadaif je u lokalima 3 evra, a tradicionalna krofna 4, dok su one sa raznim prelivima i 6 evra. Poveće krofne u pekari, punjene i one s rupom u sredini su dva evra. Inače, zbog činjenice da su plaže, tako da kažemo iscepkane, nema nikoga ko ide po plažama i prodaje krofnice, pa tako nema ni ostalih prodavaca uobičajenih za one velike plaže. U jednoj radnjici, koja je inače i poslastičarnica, možete da probate tradicionalne grčke poslastice, kadaif, baklavu i druge preukusne kolače. Ako ih kanite poneti kući, što će vam sigurno pasti na pamet, možete slobodno, upakovaće vam ih u celofan. Cena za kolače na komad je u proseku 2,70 evra, ali vrede svaki cent.

Gre'ota je otići sa Evije, a ne poneti maslinovo ulje ili med po čemu je ovo ostrvo poznato. Za litar domaćeg ulja, ekstradevičanskog, treba da se izdvoji 8 evra, dok je u prodavnicama cena niža za nekoliko desetina centi. Med u manjim i većim teglicama, od šest evra.

Edipsos ima i turistički vozić, cena vožnje koja traje oko pola sata je 5 evra. Voziće vas uličicama uzbrdo i nizbrdo usput će vam snimljeni glas pričati o banji i ko je sve posećivao, ali samo na grčkom. Ako želite samo u razgledanje, a da nije pešaka, onda nisu bačene pare. Otkrićete i lepe restorane koji su malo dalje od glavne ulice.

Luna park pobija strahove i predrasude da je u pitanju isključivo penzionerska destinacija. Zapravo ćete biti prijatno iznenađeni brojem mladih. Svakako je najviše Grka i Srba, nešto malo Rumuna, šačica Mađara i poneki Rus.

Izleti iz Edipsosa

Sa Evije možete da idete na razne izlete, od posete manastirima do Atine, ostrva Skijatos, Skopelos, Egina i posete arhipelagu Lihadonisia. Naravno, uz neizbežan trajekt. Na izlete vode naše agencije, ali ima i lokalnih, gde lepo možete da se sporazumete i na srpskom, pa birajte. Od 20 evra za posetu Crkvi Svetog Jovana Rusa i Manastiru Svetog Davida do 60 evra za Eginu.

Izleti u Atinu i Skijatos su 25 evra.

Ono što morate da znate o Atini je da je izletom predviđen i obilazak Akropolja, ali, ukoliko je temperatura veća od 40 stepeni, kompleks se zatvara, a mogući su i štrajkovi zaposlenih zbog uslova rada. Vreme je nešto na šta ne možemo da utičemo pa ostaje (samo) poseta muzeju, koji radi normalno. Ulaznica se naravno posebno plaća. Ostaje vam da "bazate" Plakom, Monastirakijem, Ulicom Ermu, koja je kažu nešto poput beogradske Knez Mihailove. Upozoravaće vas na lopove i da čuvate svoje stvari, ali ništa neuobičajeno za ulice sa velikom gužvom. Iako je glavni grad Grčke i možda jedna od najvećih atrakcija za turiste, u Atini ne deru kožu s leđa, možete da kupite magnete i za 60 centi.

Izlet na Skijatos u okviru kog je i poseta plaži Kukunarijes (šišarka) organizovan je tako da se skoro isto vremena utroši na kupanje i na posetu gradu. Iznajmljivanje ležaljki, ako baš želite za dva i po sata posete, koliko imate na raspolaganju, je 15 evra. Za dve ležaljke i suncobran. Inače ima i prirodnog hlada, pa ne morate da se mašite za novčanik. Plaža je inače označena plavom zastavicom i smatra se jednom od lepših u Grčkoj.

Impresije koje nemaju veze sa cenama: Grke koji rade u Edipsosu, deluje, ponekad smara da pričaju strani jezik. Ipak, uvek prvo pokušajte na srpskom, možda vas iznenade. Pešačkih prelaza i drugih obeležja na ulici baš i nema, pa budite obazrivi.

Evija je i ove, kao i pre dve godine bila žarište požara. Ove godine je bio zahvaćen jug.

(Telegraf Biznis)

Video: Filip Petrušev i njegova devojka proživeli neverovatnu dramu na moru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    5. avgust 2023 | 09:47

    Prelepi Edipsos. Bio sam tamo pre 5 godina i sledece cu opet. Stvarno je stvoreno za uzivanje. Svakako preporucujem.

  • Axs

    5. avgust 2023 | 13:47

    Lep tekst,lepo mesto.

  • Jelena

    6. avgust 2023 | 16:40

    Ko želi stvarno da se odmori i fizički i psihički preporučujem Edipsos. Mi več drugi put dolazimo i verovatno ćemo ponovo. Ovde smo baš dobrodošli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>