• 33

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nemam ništa u kasi, tek smo otvorili, usitnite negde novac": Da li smeju ovako da vam se pravdaju?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina kupaca će kada čuje ove reči odustati od kupovine

  • 33
garderoba, kupovina, šoping, rasprodaja, butik Foto: Shutterstock

Jutro, 10 sati, vrata tržnog centra tek što su otvorena, a kupci su navrli u prodavnice, svako sa svojim razlozima za jutarnji šoping. U skoro svakom butiku prodavci su se pravdali da nemaju novca u kasi da vrate kusur, jer su tek otvorili.

- Vi ste mi prva mušterija od jutros, kasa mi je prazna, pogledajte - govori žena za pultom dok otvara kasu i pokazuje prazne pregrade.

A onda nastavlja.

- Siđite stepenicama dole, ima tamo menjačnica, pitajte da vam rasitne novac, pa se vratite. Ako neće oni, probajte u kafiću na prvom spratu - dole, pa skroz levo do kraja. Ne možete da promašite - objašnjava.

Većina kupaca u ovom će trenutku odustati od kupovine.

- Htela sam kumi za rođendan da kupim torbu u jednoj prodavnici. Našla sam jednu koja košta 3.500 dinara, dala sam 4.000, ali prodavačica nije imala ni dinar u kasi, pa me poslala da tražim po tržnom centru ko ima da mi rasitni novac. Uletela sam ujutro da to obavim brzinski i nisam imala vremena da moljakam za sitno, a verujem da to i nije moj posao. Ušla sam u sledeću prodavnicu, našla drugu torbu i u njoj sam dobila kusur bez poblema - priča jedna Beograđanka za Telegraf Biznis.

Da li je ovakva praksa normalna, ili bi trgovci ipak trebalo spremni da otvore radnje i da li im novac u kasi pre početka dana može napraviti problem u slučaju dolaska inspekcije, pitali smo knjigovođu Julijanu Nemet De Alerte.

- Do 2019. godine postojala je Odluka o visini blagajničkog minimuma ili o depozitu, po kojoj je iz banke mogla da se podigne usitnjena najveća novčanica i da taj iznos stoji u kasi uz izvod iz kog se vidi koliko je novca i kada uzeto iz banke, kao pokriće za inspekciju - objašnjava ona.

Od 2019. godine postoji još jedna mogućnost da se ovaj problem reši.

- Od tada postoji opcija da se pazar uplaćuje na sedam dana i da se ne preda ceo, da se deo novca ostavlja u kasi kako bi trgovci bili operativni i kako bi mogli da vraćaju kusur. Ministarstvo finansija je pojasnilo da može da se upalti deo pazara, a da suma koja ostane u kasi mora da se pokalapa sa ostatkom - kaže sagovornica Telegraf Biznisa.

Ipak, ona ističe da se situacija sa poečtka teksta dešava često jer se trgovci plaše da im se nešto u kasi ne poklopi i da ih isnpekcija zbog toga zatvori.

- Najveći je problem uplašenost ljudi da im se ne složi kasa - kaže ona.

(Telegraf Biznis)

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana89

    6. avgust 2023 | 20:14

    Do poslodavca je! Depozit u kasi smejurija, to je do zakona takodje. Nije radnik tu nista kriv, kad nema cime da raspolaže u kasi!

  • Goca

    6. avgust 2023 | 21:11

    Dodje ti njih 10 ujutru i uzmu jednu pogacicu i daju 500 ili 1000 din. i potrosis sve sitno sto ti je poslodavac obezbedio. Svi sve bolje znaju!!!

  • luka

    6. avgust 2023 | 21:34

    Mogu sta hocu.. izbacujem ljude koji mi se ne svidjaju tacnije drsko se ponasaju itd .. Zato i jesam gazda radim za sebe i mogu da radim sta hocu.. A drzava moze samo da cuti i da bude srecna sto nas dere na razne poreze i doprinose itd.. takodje radim na crno kad god mogu! i to je preporuka za sve jer drugacije nece opstati..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>