"Ostavim i ako konobar nije ljubazan, red je": Koliki bakšiš vi ostavljate ovog leta (ANKETA)
Inflacija i rast troškova života doveli su u pitanje i vekovnu tradiciju Amerikanaca - obavezno ostavljanje bakšiša. O ovome je Telegraf Biznis već pisao, a sledeće pitanje koje se otvara je "šta onda da rade ljudi u zemljama gde ova praksa čak i nije deo kulture"? Odnosno svodi se na lični osećaj?
Trenutna dešavanja u svetu su više nego ikada podgrejala pitanje: Da li i koliko dodatnog novca treba da ostavljate za uslugu koju tražite?
Iako je na našem području nekako "tiho pravilo" da se bakšiš ostavlja u kafićima i restoranima, sve ćešće ćete videti teglice sa natpisom "bakšiš ili engl. tips" u pekarama, poslastičarnicama, radnjama brze hrane... a nekako ćete se osećati nelagodno ukoliko prođete samo pored njih.
Takođe, možda i od najneusaglašenijih mišljenja je kada na primer uzimate kafu ili pecivo za poneti. Da li i tada treba da date bakšiš konobaru koji vam je napravio kafu? Neki bi rekli da, drugi pak ne, jer nisu zauzeli mesto u kafiću. Takođe, postavlja se i pitanje koja suma novca je u redu?
Dok jedni misle da je 20-30 dinara sasvim okej, druge je sramota da ostavljaju manje od 50 dinara. Tako vas kafa od 200 dinara, može koštati minimum 50. A ako kod sebe imate samo novčanicu od 500 dinara, a piće je 210 dinara, često ljudi kažu da konobar zaokruži na 300 dinara, ostavljajući bakšiš skoro u vrednosti pola cene pića.
Da nedoumica o ostavljanju bakšiša nije vezana samo za Srbe, govori i anketa koju je nedavno sproveo hrvatski list Index.
Više njih je naglasilo da smatra da ostavlja veći bakšiš otkako su prešli na evro.
"Ostavim i ako nije ljubazan konobar nekako je red", rekao je jedan mladić i pojasnio da visina bakšiša zavisi i od situacije.
- Ako sam u kafiću, ostavim nešto manje. Ne možeš da dođeš u restoran i potrošiš 30 evra, i da dođeš u kafić, potrošiš 3 evra, i ostaviš isti bakšiš.
- Oko 10 odsto barem. Ako je neko kome se ne radi, onda samo platim. Ne platim uslugu, platim samo piće - kaže pak druga devojka.
S druge strane, jedan Osječanin ističe da ne ostavlja više od 20 centi.
- 50 centi mi treba više nego 20 ili 10 - priča on i objašnjava da bi ostavljao više, ali da je jednostavno sve preskupo.
Da li vi ostavljate bakšiš i koliko? Pišite nam u komentarima.
(Telegraf Biznis)
Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
??
Das li i na pijaci kada odes ostaviš bakšiš onom jadnom seljaku sto po ceo dan stoi i prodaje zdravu hranu za vas građane ??
Podelite komentar
Map
Ni paru, sto pa placen je za svoj posao a ako mu ne odgovara neka trazi drugi
Podelite komentar