• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veneciju guši previše turista: Od sledeće godine ulaz počinje da se plaća, evo i kako

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da će se uvesti popusti za ljude koji odluče da provedu više noći u Veneciji

  • 1
Venecija, MIloš Dojčinović, Foto: Tijana Đorđević

U Veneciji se i te kako vodi računa o dobrom ponašanju turista. Već nekoliko godina taj grad na severu Italije bori se protiv najgorih anomalija masovnog turizma.

I tokom ovog leta zato na području Venecije važe stroga pravila za posetioce. U slučaju nepridržavanja, turistima prete visoke novčane kazne. Između ostaloga se pazi na nepropisno oblačenje, a zabranjeno je skakanje i kupanje u kanalima.

Osim toga, turisti se ne mogu opuštati gde god im to padne na pamet, zabranjeno je sedeti ili ležati na trotoarima, uz fontane, na stepenicama ili mostovima, piše Deutsche Welle.

Gradska uprava bi vrlo rado htela da ograniči broj turista, pogotovo onih iz kategorije takozvanih dnevnih gostiju, ljudi koji ne prenoće u Veneciji. Službeni broj turista koji su posetili taj grad u 2019. je iznosio 5,5 miliona. I toj brojci treba pridodati još i dnevne posetioce, tako da stvaran broj gostiju iznosi i nekoliko puta više.

Kako dosadašnja iskustva pokazuju, teško je regulisati takvu vrstu turizma. Uvođenje svojevrsnih "ulaznica", odnosno dozvola za ulazak na područje Venecije za turiste je nekoliko puta bilo najavljivano, ali i odlagano, po aktuelnim planovima uvođenje tog instrumenta je predviđeno sledeće godine.

Verovatno će se te "ulaznice" sledeće godine testirati 20 dana, i to onih dana tokom kojih je navala gostiju na grad posebno velika.

- Ovo je pitanje vrlo kompleksno. Grad Venecija je prvi grad u Italiji koji implementira tu meru. Želimo biti sigurni da je sve napravljeno kako treba. Venecija nema uzora po kom bi se mogla orijentisati - napomenuo je predstavnik gradskih vlasti.

Kako će ove ulaznice funkcionisati u dva jednostavna koraka? Tako što će putnici rezervisati dan na koji žele da posete Veneciju preko aplikacije. Sledeći korak je plaćanje ulaznice koje će koštati između 3 i 10 evra, u zavisnosti od broja dana boravka u Veneciji.

Stanovnici i putnici moput studenata i radnika neće plaćati ovu kartu i očekuje se da će se uvesti popusti za ljude koji odluče da provedu više noći u Veneciji.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cz

    14. avgust 2023 | 15:53

    Ja ne bi otisao tamo vise da oni meni plate, smrdljivo mesto sa losim restoranima i uslugom ali zato deru sa cenama..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>