• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Vratio sam namirnice u kinesku radnju, ubeđen da im je istekao rok...": Neprijatno iskustvo našeg čitaoca

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telegraf Biznis je lane pisao o uklanjanju roka trajanja s nekih namirnica u supermarketima, a reč je o robi koja može duže da stoji, tj. nije sveža poput mesa ili jaja

  • 4
kineska hrana Foto: Shutterstock

Kineska hrana je veoma popularna u celom svetu, pa i kod nas, i to ne samo ona restoranska ili "brza", već i originalna kineska hrana - poput začina, marinada, nudli i tome slično - koju možete naći u lokalnim prodavnicama te vrste robe ili u Bloku 70 na Novom Beogradu.

Međutim, kupci možda i ne obraćaju mnogo pažnje na to šta kupuju; tumače po fotografijama, pitaju prodavca (koliko zna da im pojasni, posebno na srpskom) i, uglavnom, "nagađuju" šta se koristi za koje jelo, osim nekih namirnica čija je upotreba očigledna.

Tako je jedan naš čitatelj nedavno posetio prodavnicu sa kineskom robom/hranom, pokupovao nekoliko stvari - mahom začina - a onda nam pisao nakon što je shvatio da nigde ne stoji datum isteka.

- Prepao sam se, misleći da je istekao rok namirnica koje sam kupio, jer je stajala ili 2022. godina ili mesec u 2023. koji je prošao, a onda sam otišao u radnju da se požalim... Tada su mi rekli da je to datum proizvodnje, a da se datum isteka ne naglašava striktno, već brojem meseci tokom kojih treba da potrošite proizvod od momenta otvaranja - priča nam čitalac koji je želeo da ostane anoniman.

Podsećamo vas da je Telegraf Biznis pisao o uklanjanju roka trajanja s nekih namirnica u supermarketima, a reč je o robi koja može duže da stoji, tj. nije sveža poput mesa/jaja, i nije kvarljiva.

Britanski Waitrose je početkom prošlog septembra uklonio oznaku "najbolje upotrebiti do" s gotovo 500 artikala sveže hrane – uključujući voće i povrće te sobne biljke. Razlog za to je, kako navode, "rasipanje hrane".

Ipak, kako ne bi bilo zabune, otišli smo da "proverimo" na licu mesta, sa lokalnim prodavcima, kako možemo da tumačimo oznake na pakovanju (budući da sve uglavnom piše na kineskom jeziku), i kako da budemo sigurni da je hrana "u roku".

Uskoro opširnije...

(Telegraf Biznis)

Video: Probali smo ljute lizalice od krabe i pileće nogice u tigrovoj koži

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>