• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Cene hrane u Srbiji više neće rasti ove godine": Ovo su razlozi koji tome govore u prilog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Javkovljević ističe da je prošle godine rast cena hrane bio 12 odsto

  • 2
Pijaca u Rovinju Hrvatska, tezge voće, Croatia Foto: Shutterstock

Do kraja godine očekuje se nastavak smanjenja inflacije, a potom se u narednoj godini ide ka cilju inflacije od tri odsto, a cene hrane više neće rasti, rekao je Savo Jakovljević, generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije.

- Do kraja godine ćemo i dalje imati relativno visoku stopu inflacije, iako će se polako smanjivati. U drugoj polovini prethodne godine imali smo značajn rast cena prerađene hrane, a u prvoj polovini ove godine rasle su cene povrća. Dobro je što su već u julu cene povrća smanjenje za oko 10 odsto, što je dobar indikator da je uticaj nepogoda mnogo manji nego što je bio tokom sušnih godina - kaže on.

Javkovljević ističe da je prošle godine rast cena hrane bio 12 odsto.

- Mi u ovoj godini više ne očekujemo rast cena hrane, već bi trebalo da se u proseku zadrže na ovom nivou - kaže on.

- Svetske cene žitarica su smanjene za oko 35 odsto, sa energnetnima je situacija mnogo bolja, proizvodnja struje u u Srbiji se oporavila, zalihe gasa su se vratile na nivoe pre krize. Cena nafte jeste povećana, ali to su znatno niži nivoi u osnosu na period izbijanja krize u Ukrajini. Iako je ta cena nestavilna i dalje, ipak je faktor koji utiče da se cene hrane smanjuju - kaže Jakovljević.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta smo sve jeli u Seulu, da li biste ovo probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>