• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Već se osete poskupljenja, a na jesen stižu nova: Litar maslinovog ulja u Grčkoj 8, komad fete 3,50 evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će cena maslinovog ulja porasti za 30 odsto

  • 0
grčka salata foto: pixabay.com

Očekuje se da će se grčki potrošači na jesen suočiti sa novim poskupljenjem osnovnih prehrambenih artikala javlja CNN Greek.

Prema ELSTAT-u, voće i povrće kao i mlečni proizvodi bili su na vrhu liste sa najvećim godišnjim rastom cena u julu ove godine (19,4%, 15,5% i 14,4%).

Dvocifreni rast zabeležen je i u drugim kategorijama hrane. Cene mineralnih voda, bezalkoholnih pića i voćnih sokova porasle su za 13,3 odsto, šećera, čokolade i sladoleda za 11,4 odsto, dok je meso poraslo za 10,9 odsto, a ulje i mast za 10,6 odsto.

Očekuje se da će cena maslinovog ulja porasti za 30 odsto. Uglavnom zbog manje proizvodnje i i ekstremnih vremenskih pojava koje su pogodile zemlje koje su najveći proizvođači, Španiju i Italiju.

Takođe postoji zabrinutost i za kretanje cene brašna usled visoke cene žita na svetskom nivou.

Nedavno su se iz Grčke vratili i naši čitaoci, koji su nas obavestili da su litar maslinovog ulja na Tasosu plaćali 8 evra, dok je 200 grama feta sira 3,50 evra u Neos Marmarasu.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>