• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tegle su prošlost, sada ih napadaju ekrani: Nakon plaćanja, pojavi se "Želite li da date bakšiš?"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međutim, kupcima u SAD ova praksa se ne dopada...

  • 4
napojnice Foto: Shutterstock

Amerikanci se sve češće suočavaju sa ekranima na kojima piše "Dodaj napojnicu?" (Add a tip?), a negde su čak označeni i procenti popusta koje možete odabrati.

Bilo da se radi o plaćanju kafe, preuzimanju hrane na šalteru restorana ili deljenju vožnje, sada se maltene svuda traži napojnica — ali, da li je potrebna?

Ipak, neki imaju dilemu, jer često ne znaju "pravila", tj. kada i zašto častiti konobara/frizera/vozača taksija...

Kažu da se osećaju pod pritiskom da daju napojnicu, kada se "suoče" s tim pitanjem prikazinim na ekranu, i skoro uvek popuste pod pritiskom.

U Srbiji, sve češće viđamo slične "zahteve", ali uglavnom na kutijama/teglama izloženim u objektima.

Kupcima u SAD se ova praksa ne sviđa. Nedavna studija dva univerziteta otkrila je da su u velikom broju slučajeva oni kojima je prikazan ekran sa takvim natpisom - imali više „negativnih emocija u vezi sa iskustvima plaćanja“ od onih kojima ekran nije bio prikazan.

Davanje bakšiša je odavno standard u nekim profesijama, uglavnom za radnike kao što su konobari i barmeni. Oni se, zapravo, oslanjaju na prihod od napojnica jer plate u ugostiteljstvu nisu uvek zadovoljavajuće.

U međuvremenu, tegle sa gorepomenutim natpisima odavno se viđaju pored kasa u pekarama ili kafićima, ali su digitalni ekrani - novina.

Ono što je sada drugačije je to što se zahtevi za napojnicu šire kroz industrije i situacije, i pojavljuju se na ekranima računara nakon plaćanja, npr u lokalnom Starbaksu ili piceriji.

Odluka kupca da da ili ne da napojnicu, često je praćena "budnim okom" zaposlenih i drugih kupaca, i to stvara dodatni pritisak.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsija

    27. avgust 2023 | 15:59

    Pod pritiskom nista ne dajem.Ako sam zadovoljan uslugom,ostavljam baksis. Ako konobari,frizeri..i sl.rade za minimalac i ocekuju obavezam baksis..sta da rade ljudi koji rade za minimalac,a nmg baksis da dobiju..takav posao???

  • miki

    29. avgust 2023 | 05:56

    Ne idem u restoran gde je uveden bakšiš

  • miki

    28. avgust 2023 | 06:44

    Ukinuti bakšiš restoran gde se ne daje bakšiš da stavi natpis na vidljivo mesto pa da vidiš promet

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>