• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li biste prošli kod banke za kredit 1905. godine? Pronašli smo papir sa uslovima, ovako je izgledao zahtev

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pronašli smo zahtev za kredit iz davne 1905. godine

  • 0
Bankarijum Foto: Telegraf

Često poslednjih godina, vlada ona šaljiva mantra da banke za odobrenje kredita traže i izveštaj o krvnoj slici. Verujemo i da se uslovi iz godine u godinu pooštravaju.

A da li je zaista tako? Da li biste sa sadašnjim kreditnim sposobnostima uspeli da dobijete kredit u vreme od pre sto godina?

Pronašli smo zahtev za kredit iz davne 1905. godine, i rekli bismo da su mnogi zahtevi bankara ostali identični.

I tada vam je bilo potrebno da obezbedite nekoliko stavki kako biste dobili zajam od banke.

Kao što se može videti na papiru u koji smo imali uvid, bankari su za stambeni kredit tražili dokaz o vlasništvu nad nekom vrstom zemljišta ili objekta kao zalog za hipoteku.

Tu su zatim bili lični podaci kao i prilog iskaza.

Dokument smo pronašli u Muzeju bankarstva Slovenije prilikom posete NLB banci. Bankarium koji radi u okviru NLB prikazuje bankarsko nasleđe slovenskih zemalja od 1820. godine do danas.

Možete videti kako je izgledao šalter, ali i kako se godinama menjao njegov izgled. Prikazan je i model sefova, ali i kako izgleda banka za decu.

U muzeju možete proći kroz šest perioda u razvoju novca i bankarstva širom sveta i doći u vreme kada se bankarstvo razvijalo i u slovenskim zemljama.

Primera radi, u Sloveniji je korišćeno devet različitih valuta.

Srce muzejskog prostora je posvećeno finansijskoj pismenosti za mlade i stare. U tom finansijskom lavirintu možete naučiti osnove upravljanja ličnim finansijama i na zabavan način se susresti sa finansijskim situacijama i njihovim potencijalnim rešenjima.

Uslikali smo i kako izgledaju knjige u kojima su upisani bankarski dužnici, što takođe možete pogledati na fotografijama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>