• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kultura ispijanja kafe u Italiji i 8 najpopularnijih: Kako da poručite kao lokalac?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za razliku od SAD, gde se kafa služi pre ili uz desert, u Italiji se servira isključivo posle poslastice

  • 3
italija, kafa Foto: Shutterstock

Italijani će vam, verovatno, reći kako se nigde na svetu ne pije tako dobra, prava kafa kao u njihovoj zemlji, a sumnjamo da ima i toliko strastvenih ljubitelja kafe kao što su Italijani; izuzev, možda, Brazilaca.

Kultura kafe u Italiji postoji od kada su zrna kafe prvi put uvedena u Italiju, 1500-ih godina. To je jednaki deo kulture ove nacije kao i hrana.

Od tada su Italijani usavršili veštinu pravljenja i ispijanja kafe, sa toliko vrsta, da na kraju ne možete ni da se odlučite za omiljeni napitak.

Italijani, naime, uživaju u kafi tokom celog dana, a najčešće tokom pauze na radnom mestu.

Čućete i poznatu italijansku frazu „Ci prendiamo un caffè?“ usred dana, koja kaže da je znak da se napravi pauza za espreso ili neku drugu vrstu kafe.

Prvo, tu je jutarnja šoljica kafe uz doručak. Ovo je, uglavnom, mlečnija verzija kafe, kao što je kapućino, late makijato ili kafe late.

Italijani, naime, ne piju kafu sa mlekom posle 11 sati ujutru, jer konzumiranje mleka uz glavni obrok - prema naučnim dokazima - može da uspori varenje i ponekad izazove želudačne tegobe.

Jedna od najboljih italijanskih kafa je popodnevna "šolja radosti", a zanimljivo je da Italijani vole da uživaju u šoljici kafe i posle deserta.

Za razliku od SAD, gde se kafa služi pre ili uz desert, u Italiji se servira isključivo posle poslastice.

Ali, kultura kafe u Italiji je više od samih zrna, ukusa i doba dana. Tu je i lokacija.

kafa, jutro, šoljica kafe Foto: Unsplash

Da biste dobili najbolju kafu u ovoj zemlji, zapravo ćete želeti da se uputite u autentičan italijanski kafić, koji više liči na "bar u komšiluku".

Zatim, dok pijuckate kafu po izboru, jednostavno se opustite za pultom i uživajte u razgovoru sa ljudima oko vas. Uživanje u italijanskoj kafi u baru je popularnija opcija, onako "s nogu", ali ako planirate da ostanete tu neko vreme - svoju kafu možete popiti i za malim stolom.

Međutim, to je relativno retka praksa i obično se odvija samo u turističkim područjima.

Koju kafu odabrati?

1. Caffè

Italijanska espreso kafa se naručuje jednostavno kao „caffe“, dakle, ne kao "espreso" - kao u većem delu sveta, pa i kod nas. Italijanski espreso je "glavna kafa", u kojoj se uživa u svako doba dana.

2. Caffè Doppio (dupli espreso)

Jednostavno, dupla doza espresa.

3. Cappuccino

Verovatno najpopularnija vrsta kafe u Italiji, koja uključuje mleko. Pravi se na osnovu jednakih razmera italijanskog espresa, mleka na pari i mlečne pene. Pošto kapućino ima dosta mleka, Italijani piju ovu vrstu kafe samo ujutru. Naravno, postoji i više vrsta kapućina u Italiji.

4. Caffè Macchiato

U Italiji postoje dve vrste makijata i svakako treba da navedete koji želite. Ako tražite nešto jako, odlučite se za Caffè Macchiato. Ovo piće je u osnovi espreso sa malo zagrejanog mleka.

5. Latte Macchiato

Druga italijanska opcija makijata je Latte Macchiato. Ovo je u suštini sušta suprotnost "klasičnom" makijatu. Umesto espresa sa malo zagrejanog, poprskanog mleka, ovde se u većoj količini zagrejanog mleka poprska malo espresa.

Latte Macchiato Latte Macchiato / Foto: Shutterstock

6. Caffè Con Panna (espreso sa šlagom)

Jedno od najboljih napitaka od kafe u Italiji za one koji vole slatko, jer se servira sa punom kašičicom domaćeg šlaga.

7. Caffè Latte

Ovaj mlečni napitak je savršena jutarnja kafa i voljena je i od strane Italijana i od strane turista. Međutim, ne želite da naručite jednostavno „latte“ u Italiji, jer „latte“ znači mleko. Ako pokušate to da uradite, dobićete samo čašu mleka. Važno je napomenuti da će italijanski Caffè Latte verovatno biti manji od latte-a na koji ste navikli kod nas.

8. Caffè Ristretto

Ovo je u osnovi jača verzija kafe, napravljena od iste količine zrna koja se koristi za pravljenje jedne doze italijanskog espresa, ali sa samo pola količine vode. Drugim rečima, ristretto je praktično jedan gutljaj, tako da je savršen ako ste u žurbi, ali, ipak, želite nešto jaču dozu kofeina.

(Telegraf Biznis)

Video: 4 trika za skidanje fleka bez hemijskih odstranjivača

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    17. septembar 2023 | 21:06

    Zivim u italiji mnogo godina kafa je super ali oni ne znaju da uzivaju u kafi to samo snogu onako stojeci popiju nije to nikakvo uzivanje

  • A. P

    17. septembar 2023 | 21:47

    Kafa se pije sa gustiranjem i sa mrerakom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>