• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mleko, jaja i sir im pojeftinili, ali cena goriva raste: Kakvi su izgledi za dalji rast inflacije?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene hrane pale su za 0,1 odsto između avgusta i septembra

  • 0
Omlet, doručak, jaja Foto: Shutterstock

Cene hrane u Velikoj Britaniji zabeležile su prvi mesečni pad za dve godine, ali su cene goriva naglo porasle, pokazuju zvanični podaci.

Cene mleka, sira i jaja su opale, ali je benzin poskupeo za 5,1 penija po litru. To dolazi nakon što je inflacija ostala stabilna na 6,7%, čime je završen niz od tri uzastopna mesečna pada prenosi Bi-Bi-Si.

Analitičari su očekivali da će ukupna stopa inflacije blago opasti, a Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da bi moglo biti "nekog razočarenja" zbog nepromenjene brojke.

Premijer Riši Sunak rekao je da prepolovljenje inflacije na oko 5,3% do kraja godine ostati njegov "prioritet broj jedan". I dok mnogi ekonomski stručnjaci očekuju da će stope ostati nepromenjene sledeći mesec, guverner Banke Engleske Endrju Bejli priznao je da bi dalje odluke mogle biti teske.

Cene hrane pale su za 0,1 odsto između avgusta i septembra. Jedina je porasla cena ribe.

Između avgusta i septembra, benzin je porastao na prosečnih 153,6 penija po litru, a dizel za 6,3 penija na 157,4 penija po litru. Cene nafte su skočile otkako su Saudijska Arabija i Rusija smanjile svoju proizvodnju da bi podržale globalno tržište, a događaji u Izraelu i Palestini izazvali su dalje povećanje.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>