Čvarci skuplji i od pršute: Za kilogram "bombona od svinje" traže i do 3.000 dinara
Irci imaju viski, Francuzi konjak, Rusi kavijar, Italijani picu... A mi? Mi imamo duvan-čvarke!
Cena ovog specifičnog srpskog proizvoda na pijacama se kreće i do 2.000 dinara, dok ih pojedini marketi nude po ceni od preko 3.000 dinara prenosi Info liga.
Zašto su duvan-čvarci (ali i oni obični čvarci) postali tako skupi?
Nezaobilazni sastavni deo jelovnika preko cele godine, omiljeni delikates kod većine žitelja naše zemlje nastao je, kaže legenda, sasvim slučajno, u 19. veku.
Naime, domaćini u jednom seoskom domaćinstvu su navodno zaboravili na kazan u kom se topila isečena mast.
Po povratku sa drugih obaveza, kojih na selu uvek ima - zatekli su - kaže legenda, čvarke koji su izgledali baš kao rezani duvan. Po tome su i dobili ime!
Ovaj mesni proizvod će ove godine ponovo biti obavezan na trpezama, naročito u zimskom periodu, nakon svinjokolja, ali će ipak biti - luksuz!
Postoje sigurno - dva razloga. Nakon mnogo godina, većina nutricionista i dijetologa saglasila se da je mast ipak zdrava, a samim tim - svi čvarci su postali nezaobilazni deo hrono ishrane.
Osim toga, analitičari ukazuju na mnogo dublji problem: na našem tržištu vlada nestašica svinja, koja je direktno uzrokovana nedavnom epidemijom svinjske kuge u selima širom zemlje. Zbog toga je veliki broj svinja eutanaziran, a roba koje nema - postaje automatski traženija i - skuplja.
(Telegraf Biznis)
Video: Raste cena prasećeg i jagnjećeg mesa: Poskupljenje pred slavski period u Srbiji
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.