• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina gostiju u ovoj zemlji ostavlja 15% bakšiša od iznosa računa, a vi?

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosečna napojnica širom SAD u restoranima sa punom uslugom pala je na 19,4% u drugom tromesečju 2023.

  • 0
bakšiš, napojnica, račun Foto: Shutterstock

Kada je reč o ručavanju, napojnica od najmanje 15% do 20% od iznosa računa jeste nešto što se tradicionalno podrazumeva, kažu stručnjaci.

Ipak, čini se da mnogi Amerikanci nisu saglasni s tim. Skoro jedna osoba od pet, ili 18 odsto, daje napojnicu manju od 15% za prosečan obrok u restoranu (sa mestima za sedenje) — a dodatnih 2% njih ne daje nikakvu napojnicu, prema istraživanju Pew Research Center-a, koji je anketirao 11.945 odraslih Amerikanaca.

Više od trećine ispitanika, 37%, reklo je da je 15% neki njihov "standard", piše CNBC.

- To me je iznenadilo - rekao je Dru DeSilver, koautor studije, otkrivši da više od polovine ljudi, 57%, daje napojnicu 15% ili manje. "SAD imaju razvijeniju kulturu davanja bakšiša od većine drugih zemalja", dodao je on, "ali postoji neslaganje u vezi sa visinom bakšiša".

Istraživanje Pew-a je pokazalo da 81% uvek daje napojnicu za obrok u restoranu, što je veći procenat od onih koji daju napojnicu za frizuru, dostavu hrane, kupovinu pića u baru ili korišćenje taksija ili usluge prevoza.

Stručnjak za bonton, Diane Gotsman, preporučuje da davanje napojnica od 15% do 20% za restoransku uslugu - kada postoji opcija sedenja. Međutim, studije sugerišu da je "preopterećenost napojnicama" dovela do smanjenja iznosa bakšiša u poslednje vreme.

Na primer, prosečna napojnica širom SAD u restoranima sa punom uslugom pala je na 19,4% u drugom tromesečju 2023, što je najniži iznos od početka pandemije kovida-19, prema podacima Toast-a; pritom, udeo ljudi koji uvek daju napojnicu konobarima u restoranima - pao je za 4 procentna poena od 2019. do 2022. godine, navodi CNBC.

Jedan od izazova u vezi sa iznosom napojnice je nedostatak "centralizovane vlasti" koja bi vodila norme, kaže profesor ugostiteljstva Majkl Lin. Većina ljudi — 77% — navodi kvalitet usluge kao "glavni faktor" kada bira da li će dati bakšiš i u kom iznosu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>