• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majka troje dece uspeva da uštedi čak 800 evra, a kupuje za 400: Kako? Razvila je savršen metod

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ušteđeni novac ova majka planira da potroši na putovanja

  • 0
majka troje dece Foto: Shutterstock

Jedna majka troje dece iz Nemačke je za medije otkrila kako je promenila svoj život, nakon što je uvela jedinstvenu metodu štednje. Naime, "srezala" je troškove svoje porodice koji se odnose na namirnice, drogerijske artikle, poklone i ostale sitnice - i to sa 1.200 evra na 440 evra mesečno.

Dakle, uspeva da uštedi maltene 800 evra.

- U to vreme sam radila honorarno u fitnes studiju, držala obuke i pisala ugovore - kaže Nemica. Ali, onda su teretane morale da se zatvore zbog pandemije virusa korona. Kako kaže, "imala je malu krizu".

- Osećala sam kao da gubim kontrolu. Sve je bilo tako lepo. Imali smo troje dece, suprug je imao posao, kao i ja, i sve je bilo dobro. Stvarno sam osećala da moram da zadržim kontrolu. I, odlučila sam da ćemo krenuti da štedimo, i da iskoristimo taj novac kada se sve ovo završi - priseća se ona prvih dana štednje, o kojima piše Fenix.

Osim toga, htela je da nadoknadi manjak prihoda, kako porodični budžet ne bi bio u problemu.

Metoda popisivanja pokazala se uspešnom

- Već smo imali grubu računicu o našim troškovima. Ali, htela sam da znam tačno.

Tako je majka troje dece napravila Excel tabele, i retroaktivno navela sve troškove, velike i male.

- Troškovi u diskontu, kafa za poneti na pumpi, odlazak u restoran ... Uz sve ove fleksibilne troškove, jasno je da i sitni troškovi prave haos - navodi ova Nemica, koja je upravo na te male nabavke i namirnice trošila do 1.200 evra mesečno.

200 evra, evri, novac Foto: Shutterstock

Kako bi se oslobodila brojnih impulsivnih kupovina, krenula je da popisuje stvari, odnosno da pravi spisak – za svaku nedelju po jedan.

- Redovno sam razmišljala o tome što nam treba. Brašno, testenina, paradajz iz konzerve, ovsene pahuljice, sve te "klasike" koje uvek imate kod kuće - opisuje ona.

Sa spiskovima koje pravi, planira nedelje i mesece unapred – i ubrzo shvata da bi njena porodica morala da preživi sa samo 440 evra mesečno za sve te proizvode. Ali kako to funkcioniše?

- Početkom meseca pravimo veliku nabavku sa svim stvarima koje su nam potrebne za mesec dana. Bio je to izazov za petoro ljudi - kaže i dodaje da na ovu kupovinu potroši oko 120 evra. Ipak, postoji prostor za spontani dodatak, ako deca žele posebne žitarice ili poseban začin.

- Pravimo manje spiskove za sledeće nedelje sa voćem, povrćem i mlečnim proizvodima. Te kupovine obično koštaju deset do dvanaest evra - priča majka iz Nemačke koja je napravila i spiskove za drogerijske proizvode i poklone.

Sve u svemu, ostane li ispod procenjenih 440 evra mesečno - novac prebacuje na štedni račun. Ali, čemu sva ta štednja, možda se pitate? Sami spiskovi nisu dovoljni.

Početna štednja ove 40-godišnjakinje razvila se u životnu filozofiju. Na svim područjima je sebi postavljala isto pitanje: Treba li nam ovo zaista? Za kamper, recimo, odgovor je bio ne, te ga je prodala. Veliki porodični automobil je takođe morao da ustupi mesto ekonomičnijem modelu.

Ušteđeni novac ova majka planira da potroši na putovanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>