• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvali su ga hranom za siromašne, a sada košta kao suvo zlato: Cena za kilogram ide i do 60 evra

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U poslednjih 10 godina njegova cena konstantno raste, ali i varira od zemlje do zemlje

  • 3
bakalar Foto: Freepik

Iako se u prošlosti nazivao hranom za siromašne, bakalar danas košta kao suvo zlato - 60 evra po kilogramu. Kako piše Index.hr, norveški bakalar je među najtraženijom ribom na svetu, a ujedno i omiljeno jelo Hrvata za Božić. Međutim, u poslednjih 10 godina njegova cena konstantno raste, ali i varira od zemlje do zemlje.

U prodavnicama, cena sušenog bakalara se kreće od 40 do 55 evra po kilogramu, što znači da je za oko 30 odsto skuplji u odnosu na prošlu godinu dodaje hrvatski list.

Inače, po godišnjoj potrošnji ribe, Hrvati se nalaze na devetom mestu u EU.

Sušeni bakalar plaćaju suvim zlatom

Hrvati su tokom prošle godine uvezli 536 tona bakalara, u vrednosti od skoro 8 miliona evra, dok je godinu dana ranije taj broj bio nešto manji, kao i vrednost od 6,5 miliona evra.

I dok se u Hrvatskoj sušeni, vakuumirani atlantski ili norveški bakalar plaća suvim zlatom, u evropskim zemljama njegova cena jedva da je rasla pišu Hrvati.

Bakalar iz Norveške najviše uvoze zemlje Evropske unije, a najveći potrošači ovog "smrdljivca" su Portugalci, koji godišnje u proseku pojedu 56 kilograma bele i plave ribe.

Portugalci će za praznike kilogram sušenog bakalara platiti tek 14.95 eura, što je, u odnosu na cenu u Hrvatskoj, čak četiri puta manje. Ovisno o procesu prerade, cene variraju. Odluče li se za bakalar koji je u salamuri stajao 180 dana, za komad od dva kilograma će najviše dati 44.95 eura, što je i dalje jeftinije nego u Hrvatskoj.

Portugalci pojedu oko 20% izlovljenog bakalara na svetu. Iako imaju dugu obalu uz Atlantski okean, više ga ne love, nego uvoze upravo iz Norveške. Duga tradiciju spremanja bakalara za praznike njeguje se u Francuskoj i Španiji, gdje mu cena varira u odnosu na Portugal tek oko 1 evro.

U susednoj Italiji najskuplji bakalar Hrvati su pronašli za 44 evra po kilogramu, dok je najjeftiniji 24 evra. U onlajn trgovinama u Švajcarskoj trenutno je najniža cena bakalara 28.50 evra, dok se na popustima mogao naći i za 17 do 20 evra po kilogramu.

Od šest evropskih zemalja čiju smo ponudu analizirali, najskuplje ga prodaju u Austriji. Cena mu varira od 30-ak evra, a najskuplji je 38.50 evra, što je i dalje za 1.5 puta manje nego u Hrvatskoj.

(Telegraf Biznis)

Video: Aukcija ribe na đerbanskom marketu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    19. decembar 2023 | 13:25

    Bakalar je oduvek bio skup kao otrov i ne znam gde ga zovu hrana za siromašne osim možda tamo gde ga love i suše. Ja nikad nisam jeo svež bakalar, a suv jesam jer ga je moja majka,q pravoslavna Dalmatinka divno spremala. Kuva se pred božić i služi sa kuvanim krompirom sa mnogo bibera i maslinovim uljem.

  • Maja

    20. decembar 2023 | 06:53

    Ako vas cuju nasi trgovci, mi cemo imati najskuplji bakalar (ako vec nije), posto ce ga uvesti iz Hrvatske i odozgo lupiti takse i enormnu marzu, za svaki slucaj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>