• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Raste popularnost božićnih marketa, a u našem okruženju se nalaze dva: Koji se više isplati posetiti?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do jednog nam treba oko 6 sati, do drugog do 4

  • 0
Božićni marketi u Evropi Foto: Pixabay/blende12

Adventi, odnosno božićni marketi, sve više privlače turiste željne novogodišnjeg duha, a samo u našem okruženju postoje dva. Jedan je u Beču, a drugi u Zagrebu. Do jednog nam treba oko 6 sati, do drugog do 4, a koji je isplativiji za posetiti?

Kako navodi Index.hr, zagrebački advent je veoma skup, a cene u Beču nisu ništa veće, dok je ponuda skromnija.

"U Beču je znatno manje raznovrsna ponuda hrane u odnosu na zagrebački Advent, koji se u najvećoj meri i okrenuo gastronomskom  iskustvu", piše hrvatski novinar i dodaje da je u Beču naglasak na suvenirima i drugoj ponudi.

Recimo, za hranu na oba Adventa potrošićete od 4,50 do 10 evra. Iako u Zagrebu ponuda pojedinih jela ide i iznad 10 evra, takvih nema u Beču, pa je stoga komparacija nemoguća.

U Beču se uglavnom nude tradicionalna jela poput leberkäsea, krompira u raznim varijantama, bečke šnicle... Nude se i langoši, trdelnici i, naravno, neizostavne kobasice. Leberkäse možete pojesti po ceni od 5.50 i 6 evra, dok ćete za bečki u formi za konzumaciju "s nogu" platiti 9.99 evra.

Kako prenosi hrvatski list, kuvano vino je skuplje u Beču, ali ga dobijete više i u pravilu je bolje.

U Zagrebu je cena kuvanog vina od 3 do 4 evra, a radi se o količini od dva decilitra. U Beču se kuvano vino, odnosno glühwein, aromatiziranija (često i bolja) verzija kuvanog vina, toči u količini od dva i po decilitra.

Ali i cena mu je veća. Najjeftinije je stajalo 4.5 evra, a najskuplje 6 evra. Na većini mesta vino se prodaje po ceni od 5 do 5.50 evra.

Vino se toči u šoljice za koje plaćate zalog od 4 do 5 eura (vraća se kad vratite i šoljicu), ali one u obliku čizmica možda ćete hteti da ostavite kao suvenir.

Ono što je valjano znati, na otprilike dve trećine kućica ne možete plaćati karticom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>