• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Paprene cene na poznatim skijalištima: Dnevna karta do 75 evra, ipak, očekuje se stampedo turista

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Švajcarska i Austrija su ove sezone skuplje za 25 odsto

  • 1
austrija, skijanje Foto: shutterstock.com

Prema najnovijoj studiji Instituta za ekonomska istraživanja BAK Economics, odmor na popularnim evropskim skijalištima je ove sezone znatno poskupeo. Shodno tome, ko planira skijanje u Švajcarskoj ili Austriji, treba da bude spreman na dosta veće cene nego prethodnih godina.

Recimo, nedelju dana skijanja u Švajcarskoj može vas koštati 25 posto više u odnosu na prošlu godinu, a četvoročlanu porodicu bi zimski odmor u nekim mestima mogao koštati do 9.000 evra. U većini mesta u ovoj državi, morate izdvojiti oko 6.000 franaka za osam dana uživanja sa porodicom, piše tportal.

Jak franak dodatno "zabiberio" situaciju

Zbog rasta cena energenata posebno su poskupele karte za skijališta – oko devet posto. Međutim, treba imati na umu to da one nisu svaki dan iste. Većina skijališta u Švajcarskoj ima tzv. dinamične cene karata: zbog loših vremenskih uslova, tokom nedelje ili u slučaju ranih rezervacija, one su nešto niže nego u jeku sezone.

Inače, povećanim troškovima za skijaše "kumovao" je i jak franak, koji je već skupu Švajcarsku učinio još skupljom; to se posebno oseća na istoku zemlje, gde postoji bojazan da redovni gosti iz susednih zemalja, koji žive u blizini granice, ove zime neće dolaziti na jednodnevne izlete.

Na skijaškim stazama Zermatta, St. Moritza ili Davosa, bude čak 60 posto domaćih gostiju u sezoni, piše Tagesschau.

Ali, pored inflacije, jakog franka i visokih cena energenata, možda najveća briga švajcarskog zimskog turizma je – sneg. Klimatske promene, naime, ovu situaciju čine dodatno neizvesnom, jer uvek postoji mogućnost naglog porasta temperature, što znači i - manje snega.

Dnevna karta u Austriji do 75 evra

I u austrijskim planinama, zimovanje je vidno skuplje ove godine. Karte za skijanje su poskupele od osam do 13 posto, a hotelski smeštaj između osam i 12 posto.

Dok ćete, u proseku, dan skijanja u Austriji platiti 56 evra, najgore ćete proći u Arlbergu, u Tirolu, gde dnevna karta iznosi čak 75 evra.

Zlatibor Sneg skijanje zimovanje Foto: Shutterstock/Bits And Splits

Ipak, prema podacima Austrijske privredne komore, ovogodišnja zimska sezona počela je bolje nego prošla, jer je sneg pao ranije, a iz Austrijske nacionalne turističke organizacije su optimistični i za ostatak sezone.

Tako se ove godine očekuje 20 miliona ljudi, čak tri miliona više nego 2022/2023.

Međutim, u prvih nekoliko nedelja ove sezone zabeležena je povećana "osetljivost" turista na cene. Drugim rečima, manje se trošilo, posebno u hotelima, a generalni direktor "Austria Advertising"-a očekuje da bi neki gosti zbog visokih cena mogli da skrate svoj odmor ili da odaberu jeftinije hotele.

(Telegraf Biznis)

Video: Nekada raj za profesionalce, sad skijalište za plići dzep, čaj 100 rsd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero Postar

    26. decembar 2023 | 13:53

    Zasto bi se smrzavao na snegu kad mogu sa zenom da uzivam u Spa Intimo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>