• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošetali smo ulicama i pitali koliko trošite na poklone: Odgovor jedne Beograđanke će vas nasmejati do suza

B. L.
M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina anketiranih sugrađana kupuje poklone samo za najmilije

  • 0

Svake godine pred 31. decembar, ista priča: jurnjava po gradu, bum internet kupovine, traženje idealnog poklona... Uprkos inflaciji i stagnaciji plata u većem delu sveta, ljudi su, ipak, i dalje spremni da se raduju praznicima uz šoping. Kakva je situacija među Beograđanima, koliko troše na novogodišnje poklone i kome ih kupuju, proverili smo na ulicama grada.

Zatekli smo mlade, starije, Srbe koji žive u inostranstvu, a u prestonici su samo za praznike, i dobili smo krajnje zanimljive odgovore.

Posebno nam se dopao jednog muškarca, koji je šetao sa majkom, a na poklone je do sada potrošio 2.500 dolara. Nismo odoleli da ga ne pitamo ,,Šta je kupio", ali odgovor je ovaj put u neku ruku izostao.

"Ne smem sad da kažem, mama je tu", poručio nam je.

Većina anketiranih sugrađana kupuje poklone najmilijima, a jedna baka je za unuke ove godine izdvojila 10.000 dinara. Pitali smo ih i da li je skuplje pripremiti se za ovogodišnji doček u odnosu na prethodni, a odgovori su identični.

- Drastično skuplje - ističe jedna žena, dok muškarac koji je u Beogradu samo za praznike dodaje da je "svugde skuplje, pa i u inostranstvu".

Ipak, nama najzanimljiviji odgovor dala je jedna Beograđanka, koja je na pitanje ,,Kome kupuje poklone?", odgovorila "Samoj sebi!".

- Samoj sebi, jer sam sebična - našalila se ona.

Sve odgovore možete pogledati u Telegraf Biznis anketi na početku teksta.

Koliko novca izdvaja Evropa?

Velika Britanija i Holandija bile su glavni kupci u 2023, potrošivši 328 miliona evra, odnosno 226 miliona evra, respektivno. Godine 2022, Holandija je porasla kao značajan globalni dobavljač, osiguravši sebi drugo mesto na ovoj listi, sa izvozom božićnih ukrasa u vrednosti od 228 miliona evra.

Uprkos ekonomskim izazovima, Velika Britanija je predvidela da će ove godine biti najveća božićna potrošnja širom Evrope. Projekcije pokazuju da se maloprodaja približava brojki od 100 milijardi evra, a tu je i nemačka procena - od 85 milijardi evra.

S druge strane, očekuje se da će Belgija potrošiti "skromnih" 11,5 milijardi evra.

Božić po gregorijanskom kalendaru Foto: Tanjug/AP

Prosečan Amerikanac ostavi "brdo para" svakog decembra

Osim što je priod slavlja, okupljanja i zimske radosti, Božić je i veliki trošak za mnoge Amerikance. Prema najnovijim podacima Nacionalne maloprodajne federacije (NRF), građani SAD svakog Božića troše u proseku 997,73 dolara.

Prema podacima iz 2021, na poklone su, prosečno, davali 648 dolara, odnosno 64.9% svog budžeta, predviđenog za praznične rashode. Na hranu i dekoraciju su davali 231 dolar.

Osim toga, analize pokazuju da prodaja u Americi, za vreme brojnih praznika, raste iz godine u godinu. Zanimljivo je i to da muškarci troše oko 10% više novca na praznične poklone od žena, a jedan od najpopularnijih darova su tzv. poklon-kartice (gift cards).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>