• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog visokih cena kupuje se manje pečenja: Kakva će biti božićna trpeza?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kupci ove godine, zbog viših cena, naručuju manje količine, tvrde u pečenjarama

  • 1
Praseće Pečenje Foto: Nikola Tomić

Božićna pečenica sastavni je deo božićne trpeze nakon posta. Kupci ove godine, zbog viših cena, naručuju manje količine, tvrde u pečenjarama. Dok na Badnji dan mnogi porane u šumu po badnjak, za Marka Bondžulića svake godine pred taj dan počne i pre ponoći.

"Spavanja od 3. januara do 9. nema, radi se punom parom, spava se na stolici pomalo i eto", kaže Marko Bodžulić iz jedne užičke pečenjare, prenosi RTS.

Zbog cene od 2.400 dinara za kilogram prasetine, mnogi naručuju manju količinu. Dragan Obrenović prase je kupio pre poskupljenja, tradicionalno sam peče u furuni, što postaje retkost u selima.

"Većinom to naručuju preko marketa, naručuju u pečenjarama, te uzmu, što se kaže običaja radi da se nađe pečenje na trpezi. Tako da veliki je problem tržište je poremećeno", navodi Dragan Obrenović iz Loreta.

Po pečenicu u ariljski kraj kupci dolaze i iz susednih opština Požege i Ivanjice.

"Ne znam ni kako su pre pričali biće 700, 800 dinara, a 600 sada ispalo. Ovde dolazim i stalno uzimam i za Božić i za slavu, stalno", ističe Tomislav Radivojević iz Visibabe.

"Ovo ovako sve komplet sa pečenjem 17.000", dodaje Nebojša Vasilijević iz Dobrača.

Ipak, u pečeranjama kažu da je potražnja mnogo manja.

"Ove godine je mnogo manja potražnja, uzimaju se manja prasad, manje kilaže, lakša i broj komada je dosta manji", ističe Petar Pavlović vlasnik pečenjare u Arilju.

Mnogi se opredele samo za uslužno pečenje, jer ne žele da rizikuju da božića pečenica zagori. O tome svedoče i brojne anegdote, koje se prepričavaju. Meso je još ukusnije kada se na Badnji dan ohladi na mrazu, a potom upotpuni božićnu trpezu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>