• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važila je za "sirotinjsku" hranu, a sad joj je cena za 350 grama čak 700 dinara!

V. K.
S. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene pice u Evropskoj uniji u proseku su porasle za 5,9 odsto, najviše u Mađarskoj

  • 1
pica Foto: Schutterstock/Telegraf

Jedno od najomiljenijih i najpristupačnijih jela, posebno za turiste je pica. Međutim, u budućnosti ćemo morati da odvajamo nešto više novca za ovo jelo na putovanjima. Cene pica i pita kupljenih u prodavnici u Evropskoj uniji je u decembru prošle godine bila za 5,9 odsto viša nego u istom mesecu 2022. godine, objavio je Evrostat.

U prethodnom periodu od decembra 2021. do decembra 2022. godine cene pica i pita su porasle za 15,9 odsto, iz čega proizilazi da inflacija popušta i u ovoj kategoriji. Pice i pite su u protekloj godini dana najviše poskupele u Mađarskoj, za 13,4 odsto, Luksemburgu 11,3 odsto, Letoniji 10,6 odsto.

Holandija je jedina zemlja Evropske unije u kojoj su pice i pite pojeftinile, za 0,9 odsto, a veoma skroman rast cena je zabeležen u Danskoj, za 0,6 odsto, i Belgiji, jedan odsto.

pica, monako Foto: Telegraf.rs

Da su cene pica značajno poskupele govori i iskustvo našeg kolege, koji je nedavno boravio u Monaku. Recimo, tamo se u prodavnici parče pice sa 4 vrste sira od 150 grama prodaje za 2,31 evra, a cena raste i do 6,20 evra za 360 grama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša NS

    10. februar 2024 | 11:44

    Imao sam prilike da jedem picu u Budimpešti, razlika u odnosu na novosadske picerije je nebo i zemlja, a cena ista. I inače je hrana tamo mnogo bolja, to što se mi busamo u grudi je nešto drugo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>