• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Osmomartovska groznica" trese roditeljske grupe: Koliko vas košta "da ne ostavite loš utisak"? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre par godina, testa u obliku srca su zamenili televizori, čestitke - vaučeri, a pesme - neskromni komadi nakita

  • 1
Škola vrtić nastavnica vaspitačica poklon  zabrinuti roditelji deca pare novčanik Foto-kolaž: Shutterstock

Poslednjih nekoliko godina "osmomartovska groznica" trese roditeljske grupe. Nekada "simptomi" ove tzv. groznice gotovo da nisu izazivali neko "negativno" stanje u organizmu - mesila su se srca od obojenog testa u maminoj kuhinji, "u 5 do 12" su se završavale čestitke za vaspitačice i učiteljice i pisale su se pesme. 

Pre par godina, testo su zamenili televizori, čestitke - vaučeri, a pesme - neskromni komadi nakita. I simptomi ove tzv. groznice po roditelje su jači, u ovo doba godine hvata ih posebna mučnina, "svrbi ih dlan" i mori misao koliko će ovaj put morati da plate da ,,ne bi ostavili loš utisak?".

Kažu koliko ko ima, pa dođu do 1.000 dinara

Među roditeljima sa kojima smo mi imali prilike da razgovaramo, reč je o iznosima od 500 do 1.000 dinara. Ako uzmemo u obzir da većina njih ima po dvoje dece, onda se taj iznos i duplira.

Jedan roditelj, koji ima dete u vrtiću, rekao nam je da su u grupi rekli da svako da ,,koliko ima".

-  500, 1.000 dinara traže, nešto kupuju, od ostatka vaučer, i deca crtaju čestitke - kaže nam otac devojčice, a mi otvaramo dodatno pitanje za razmišljanje ,,kada je 1.000 dinara postalo sinonim za koliko ko ima"?

čestitka, osmi mart, cveće, poklon Foto: Shutterstock/OnlyZoia

Stvar je još zanimljivija ako imate dve vaspitačice u grupi, pa još dvoje dece vrtićkog uzrasta i eto vama između 1.400 i 2.000 dinara manje.

- Kod ćerke 200 dinara za vaspitačice, dakle ukupno 400. Kod sina po 500, ukupno 1.000 dinara. Ali skupljeni novac ide vaspitačicama i servirkama koje tamo rade, a koje su stalno sa decom - priča jedna mama iz Pančeva.

Već smo pisali danas o slučaju gde su roditelji u grupi tražili 900 dinara za vaspitačice i simboličnih 300 dinara za čistačice. Izgleda da nije svima podjednako Dan žena? Da ne pričamo o načinu na koji deci dajemo savršen primer ,,diskriminacije na osnovu stručne spreme".

Koliko vi novca dajete?

Glasajte

U Velikoj Plani otišli su tako korak dalje, pa smatraju da dve pripravnice ni ne zaslužuju da im se kupi poklon.

- Imamo dve pripravnice u grupi, ali su se neki roditelji bunili i nisu hteli da daju dodatan novac da se nešto simbolično i njima kupi - priča nam jedna žena.

Ima i onih roditelja koji sami kupe poklon, pa onda od ostalih traže refundaciju. Ali i pojedinih vaspitačica/učiteljica koje unapred kažu šta žele.

- Jedna mama je sama kupila poklon, bez konsultacije, i onda poslala u grupi "e ja sam kupila neki personalizovani poklon sa ilustracijama dece i slično".. i dajte po 400 dinara (ima 25 dece), imaće tu para i za još jednu nastavnicu, nije javila da li je nešto kupila - kaže nam jedna mama dok nam druga priča sledeće:

- Ovaj put je učiteljica sama izabrala Pandora privezak koji joj se dopada, pa su nas obaveštene mame koje su dobile tu informaciju obavestile nas neinformisane koliko da damo da ne razočaramo učiteljicu. A uskoro ide i kraj četvrtog razreda, to će fešta da bude.

crtanje, dete, kreativnost, bojenje, papir, devojčica crta Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

Nije sve tako "crno"

Ipak i dalje ima onih koji se drže tradicionalnijeg pristupa darivanju. Tako nam je jedna mama ispričala kako je prošle godine iznenadila vaspitačicu iz sinovljeve grupe. A to joj se i vratilo.

- Kod nas niti ko predlaže, niti ko traži... Prošle godine sam ja napunila kesu vaspitačicama sa slatkišima, kafom... Mislim da je još neka mama, ali ne sve. Nije bilo dogovora. Prošle godine su majke dobile poklončić od dece i vaspitačica naše grupe magnete u obliku srca i pisamce, tj. pesmu o majci.

"Mi imamo razrednog, hvala bogu na tome", nasmejao nas je komentar druge mame.

- Baš danas pričamo da bi klinci mogli da naprave foru pa da mu nešto kupe za 8. mart. Inače mu kupuju poklone za rođendan, sami se dogovaraju, sami kupuju - dodaje.

Koliko vi izdvajate? Pišite nam u komentarima. Ako i sami imate neku zanimljivu priču povodom 8. marta možete nam pisati i putem mejla biznis@telegraf.rs

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MaraNS

    6. mart 2024 | 23:34

    Mi smo davali za učiteljicu 500 dinara po detetu. Oko 14000 din. Ono što me je najviše zabolelo je što jedan od učenika nije dao jer nije u mogućnosti, ali su u grupi napisali sva imena bez njega. I tako već tri godine. Nikako nemaju obzira prema deci koja nisu u mogućnosti. Treba kao nekada kada sam ja išla u školu dete nešto napravi, donese cvet...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>