Vlasnik pečenjare iz Mačve sprema "svinjče sa ražnja": Jeftinije od jagnjetine, a slađe od prasetine
Zbog slabe ponude na tržištu i predstojećih praznika cena prasića i dalje raste, pa će pečenje na svečanoj trpezi biti pravi luksuz. Prase težine 20 - 25 kilograma košta od 600 do 750 dinara po kilogramu, a na ukupnu cenu žive vage treba dodati oko 40 evra za usluge klanja i pečenja.
Nenad Ercegovčević, vlasnik pečernjare u Klenju kod Bogatića izračunao je da bi kilogram prasetine trebalo da košta oko 3 - 3.300 dinara što je, smatra, preskupo jer toliko nije koštalo ni za Božić.
- Ako neko neće da se odrekne prasećeg pečenja ja ću da mu izađem u susret. To je moj posao. Međutim, pošto prase od 25 kilograma i klanje, pečenje i sečenje koštaju isto kao tovljenik od 100 kilograma, ja ću kupcima ponuditi pečeno svinjče na ražnju. Kada budu probali ovo meso, garantujem, ponovo će poručiti - kaže Ercegovčević.
Ovaj specijalitet se priprema sporim pečenjem u trajanju od 7 do 10 sati, što zavisi od težine tovljenika. I samo u tome je sličnost "svinjčeta na ražnju" i "vola na ražnju" koji je još uvek stvar prestiža i razmetanja da bi se u selu o tome pričalo.
Ercegovčević u šali kaže da će volovi odahnuti kada više ljudi bude probalo meso svinjčeta sa ražnja.
- Pekao sam nekoliko puta na slavljima i vašarima. Nema toga ko nije hvalio meso i tražio pun tanjir. Ma, kakav vo sa ražnja, juneće ne može da mu bude ravno, o roštilju da ne pričam. Prošarano je, sočno, lepi se za prste, a ukus je fenomenalan sa sjedinjenim aromama od pečenja i paca - dodao je Ercegovčević.
Ko još nije probao, možda se bar zbog cene opredeli za "svinjetinu sa ražnja" umesto preskupe prasetine. Kilogram će koštati 1.200 dinara i vlasnik pečenjare je počeo da prima porudžbine ovog specijaliteta.
(Telegraf Biznis)
Video: Er Srbija leti direktno do Šangaja: Prvi let za Kinu iz Beograda
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Miki
Pre 30 godina uvek se peklo svince od 70-80 kg, za slavu ili neki praznik, od jutra do uvece...
Podelite komentar