• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaći specijalitet u poznatom turističkom mestu stranci toplo preporučuju: Cena je pravo iznenađenje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Užički kraj poznat je po ovom jelu

  • 2
komplet lepinja Foto: Telegraf

U restoranu na Zlatiboru domaći specijalitet komplet lepinja služi se i u najvrelijim danima leta.

"Evo me kod tog i tog", imenuje vlasnika kafane.

"Da ručamo i polazimo", kaže gost u drugom delu kratkog telefonskog razgovora.

Jasno je onom s druge strane slušalice gde se ovaj nalazi - ne postavlja potpitanja; a onima koji su taj razgovor nehotice čuli jasno je da su u restoranu poznatom u kraju.

komplet lepinja Foto: Telegraf

Do tog časa ne znajući da idu na "provereno mesto", čitali su recenzije na Guglu. Stranci u potpisu toplo preporučuju komplet lepinju, nazivajući je srpskim specijalitetom.

Pogled na meni otvara više opcija - lepinju s kajmakom i pršutom, lepinju s kajmakom, komplet... Ova poslednja je s kajmakom, jajima i pretopom, po ceni smeštena "u sredinu".

Za dve domaće kafe s ratlukom, dve komplet lepinje i jednu paradajz salatu, cena je pravo iznenađenje. Par turista mogao bi pojesti dva specijaliteta za 1.100 dinara. Sa kafom i salatom ceo račun iznosi 1.700 dinara.

Kada se na to doda podatak da je Zlatibor poznato turističko mesto u Srbiji ili kada se cena komplet lepinje uporedi s cenom pečenja, koje je npr. u Guči koštalo do 3.300 dinara po kilu za praseće, odnosno do 3.800 za jagnjeće, iznenađenje ovim cehom samo raste.

(Biznis Telegraf)

Video: Spremao nam je svoja jela u Beogradu: Džek je šef sa Mišelinovom zvezdicom i griluje futoški kupus

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija

    16. avgust 2024 | 16:20

    Срби погрешно зову производ кајмак то је турски израз ми Срби смо одувек имали тај производ пре најезде турских трупа на Балкан и он се и дан данас зове Скоруп а коме није јасно ја му не могу више ништа

  • Djole

    7. avgust 2024 | 21:46

    Za 1 jaje, kašiku kajmaka, lepinju i malo pretopa - nus produkat od pečenja 550 din. prava sitnica. A upoređujemo sa 1kg pečenog mesa. Zanimljivo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>