• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta kaže vaš novčanik? Inflacija u julu 4,3 odsto međugodišnje

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nalazi se na putanji koja je u skladu sa projekcijama Narodne banke Srbije (NBS), saopštila je centralna banka

  • 0
Inflacija nafta hrana Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Međugodišnja inflacija u julu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) iznosila je 4,3 odsto čime se nalazi na putanji koja je u skladu sa projekcijama Narodne banke Srbije (NBS), saopštila je centralna banka.

Kako se navodi, mesečna inflacija u Srbiji je u julu bila 0,4 odsto, što je jednako prosečnim mesečnim ostvarenjima od početka godine.

Ističe se da su mesečnu dinamiku kretanja inflacije u julu obeležila jednokratna poskupljenja pojedinih kategorija prerađene hrane (hleb, kafa, konditorski proizvodi na čije se cene odražava rast cena ovih proizvoda na svetskom tržištu ili sirovina u njihovoj proizvodnji), kao i rast cena usluga i u manjoj meri više cene naftnih derivata.

NBS dodaje da su u okviru cena hrane, čiji je doprinos ukupnoj inflaciji, drugi mesec uzastopno, bio neutralan, cene povrća smanjene za 6,3 odsto, neutrališući na taj način pomenuti rast cena prerađene hrane od 0,9 odsto.

Posmatrano na međugodišnjem nivou, kako navodi centralna banka Srbije rast cena hrane je iznosio 1,4 odsto, pri čemu su cene povrća, u proseku, niže u odnosu na jul prethodne godine za 14,1 odsto.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije su u julu porasle za 0,7 odsto, čemu je, kao i prethodnih meseci, u najvećoj meri doprineo rast cena usluga - sezonski rast cena turističkih paket-aranžmana, jednokratno poskupljenje usluga slanja paketa, kao i više cene stanarina.

NBS ističe i da je na međugodišnjem nivou, bazna inflacija u julu ostala nepromenjena i iznosila je 5,1 odsto, što je nivo oko koga se kreće poslednjih nekoliko meseci.

Navodi i da su cene energenata u julu u odnosu na jun porasle za 0,5 odsto, što je u potpunosti bilo opredeljeno rastom cena naftnih derivata od 1,9 odsto, a međugodišnje posmatrano, rast cena energenata je u julu iznosio 6,8 odsto.

Sutra će biti predstavljen Izveštaj o inflaciji - avgust 2024.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>