• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ušli smo u supermarket u Berlinu: Velika čokolada 270, puter 350 RSD, a ovo nikako nismo očekivali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada je reč o hrani na ulici i u restoranima, cene su slične kao i kod nas

  • 5
zastava nemačke, čokolada, puter i novčanik Foto:

Možda se najveća evropska ekonomija bori da ostane konkurentna kao poslovna lokacija, ali de facto cene u samoposlugama govore da taj pritisak ne osete i krajnji potrošači. Ekipa Telegrafa boravila je nedavno u Berlinu, a tom prilikom svratili smo i u par prodavnica. Jedan proizvod koji smo zatekli, ali i njegova cena, pomalo su nas iznenadili.

Isprva je na nas ostavila utisak cena čokolade, gde ona od 270 grama, poznate marke, na akciji košta 270 dinara dok se cena iste kod nas kreće od 400 na akciji do 600 dinara po regularnoj ceni.

Tabla čokolade ide i ispod jednog evra, a recimo pakovanje od 200 grama lešnika prelivenih čokoladom košta 2.19 evra. Popularni Pringles na akciji je 220 dinara.

Puter, pakovanje od 250 grama, je 350 dinara, ali i ima i onih brendova koji koštaju oko 470 dinara za istu gramažu. Margarin iste gramaže je malo iznad evra, tačnije 150 dinara.

Ipak, ono što nikako nismo očekivali u ovo doba godine jeste kutija od 10 komada farbanih jaja, koja u ovom nemačkom supermarketu košta 2.49 evra, odnosno 290 dinara.

Cene pića i hrane na ulici

Kada je reč o hrani na ulici i u restoranima, cene su slične kao i kod nas. Takođe, variraju i od lokacije do lokacije. Recimo u blizini popularnog tržnog centra "Bikini Berlin", u nekadašnjem zapadnom delu grada, popularni curry wurst košta 6,50 evra dok je ista porcija nadomak TV tornja upola jeftinija.

Gazirana pića u restoranima se kreću od 3.50 do 5 evra, dok su cene piva oko 4,50 evra.

Kada je reč o cenama hrane u restoranima, one variraju, ali porcija kobasica sa kiselim kupusom i pireom, košta 1.200 dinara.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta smo sve jeli u Seulu, da li biste ovo probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Primus

    13. septembar 2024 | 16:07

    prema Daily Mel-u na listi država koje su najbolje za život opet se našla Švica na prvom mestu. A što se tiče Srbije-ona je na samom kraju te liste-Srbija je na 88. poziciji Na listi se našlo ukupno 89 zemalja i Srbija je na 88. mestu – čak i posle Ukrajine, koja je na 80. mestu, i posle Azerbejdžana, Irana, Kazahstana… Po ovoj listi ispada da je samo u Belorusiji gore nego kod nas. BRAVO MAJSTORI, SRPSKI VLADARI (po UNICEFU-skoro MILION LJUDI U SRBIJI ŽIVI ISPOD SVAKE GRANICE SIROMAŠTVA)...

  • Realno

    14. septembar 2024 | 10:15

    Zar Nemačka nije propala a u Srbiji cvate cveće u naše preduzeće? Po komentarima SNS botova ja bih rekao da je Srbija idealno mesto za život.

  • Bojan

    14. septembar 2024 | 20:42

    Mene interesuje gde ste našli puter od 350 dinara, kada ga ja plaćam 1.8€ 🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>