• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kod Nemaca je ovo praksa, a kod nas i dalje tabu: Da li ste ovu rečenicu ikada čuli u srpskom restoranu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo smo pitani u svakom ugostiteljskom objektu u Berlinu

  • 1
restoran kafic ugostiteljstvo Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf

Kad ste putovali sa društvom, sigurno vam se barem jednom desila ova situacija: niste mogli da se raskosurate u restoranu. Naravno, ovde uopšte ne govorimo da treba da budete cicija, pa da uvek želite da svako plati svoj deo, ali je činjenica da kada ste više dana na putu, a imate određeni budžet, zna da predstavlja problem.

Kod nas je "podela računa" obično tabu i vodimo se onom ,,ja tebe danas častim, ti ćeš mene drugi put", ali kod Nemaca je sasvim drugačija priča.

Isrpva smo mislili da je puka slučajnost što su nas u kafiću pitali da li plaćamo odvojeno ili zajedno, a onda posle tri dana boravka u prestonici zemlje, shvatili smo da se ovo pitanje apsolutno postavlja u svakom ugostiteljskom objektu, bilo da ste svratili samo na kafu ili na ručak.

"Plaćate zajedno ili odvojeno?", rečenica je koju smo svakodnevno mogli da čujemo u Berlinu, a kada ste je vi čuli u nekom srpskom restoranu?

Deluje kao da je Nemcima ovo neizostavno pitanje za svakog gosta, a mi nismo uspeli da se naviknemo do samog kraja boravka.

Kako se vama čini ova praksa? Da li je vidite praktičnom ili smatrate da stvara sredinu gde i u trenutku kad smo došli da se opustimo sa prijateljima, razmišljamo o svakom dinaru?

Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Video: Spremao nam je svoja jela u Beogradu: Džek je šef sa Mišelinovom zvezdicom i griluje futoški kupus

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nnnnn

    21. septembar 2024 | 11:57

    Ako smo mi pozvali drustvo na rucak mi placamo, ako smo se dogovorili sa drustvom da idemo na rucak onda Podelimo racun. Sto se nemaca tice, imamo prijatelje Nemce skoro pedeset godina, uvek su spremni da plate, nekad platimo mi nekad oni, nikad ne gledaju da eskiviraju. Ne zivimo u Nemackoj ni u Srbiji. Ne vidim nikakav problem sto u restoranu pitaju dali posenbo da naplate.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>