• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobre vesti za Čačane: Pred grejnu sezonu drva jeftinija za oko 1.000, a pelet za čak 10.000 dinara

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednje tri, četiri zime su bile dosta tople, pa se sada kako kažu prodavci, faktički radi dopuna

  • 0
Ogrev, drva Foto: RINA

Iako je prethodnih godina za ogrev tokom zime trebalo izdvojiti lepu cifru, ove sezone situacija je, bar u Čačku, drugačija i to u korist kupaca. Potražnja je slabija, ponuda velika stoga je došlo i do pada cena.

- Drva su sada sa 8.000 dinara spala na 7.500, na pijaci. Najviše se traže bukva i cer ali slabo ko kupuje suva drva, većinom uzimaju sirova, jer računaju da će manje potrošiti, kaže prodavac Dragoljub Nikolić.

Ogrev, drva Foto: RINA

Ni na stovarištima situacija nije u mnogo čemu različita. U ponudi se nalazi nekoliko sorti drveta, uglja domaćeg i pljevaljskog kao i peleta. Poslednje tri, četiri zime su bile dosta tople, pa se sada kako kažu prodavci, faktički radi dopuna. Ljudi koji su kupovali po desetak metara drva, sada kupuju po pet. Većina je zadržala neku količinu i sada samo dokupuju.

- Cena za kubni metar drveta na stovarištu je 7.000 dinara, a usluga struganja i cepanja je 1.000 dinara, tako da je istrugan, iscepan i dovežen na adresu, kubik 8.000 dinara. Cena drva po kubiku je 1.000 dinara jefitnija u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na pretprošlu godinu skoro i 3.000. Što se tiče sortimenta drveta, cena je ista - rekao je vlasnik stovarišta Miroslav Milošević.

Ogrev, drva Foto: RINA

Najveću uštedu u odnosu na prošle sezone ostvariće oni koji svoje domaćinstvo greju na pelet jer je cena ovog ogrevnog derivate manja za oko 10.000 dinara.

- Tona peleta košta 25.000 dinara, sa prevozom na adresu. Pelet je možda i njaviše pojeftinio od svog ogreva i jeftiniji je za 10.000 po toni, a možda i više”, kaže Milošević i dodaje da kod njega na stovarištu ali i na mestima sa kojih on nabavlja pelet nema nestašice ovog derivata.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>