• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve najposećenije banje u Srbiji: Turisti ih obožavaju, manje od 2 sata udaljene, a razlika u noćenju 300 RSD

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obe plene prirodnim lepotama

  • 2
Vrnjačka banja, Sokobanja Foto-kolaž: Shutterstock, Nikola Tomić

Tokom prošle godine zabeležili smo 12,4 miliona noćenja u zemlji, od čega je 5,6 miliona turista došlo iz inostranstva. U proseku su najviše boravili tri dana, a zanimljiv podatak je i da isti broj noćenja, 2,8 miliona, beležimo na planinama i u banjama. Na sat i 44 minuta udaljenosti jedna od druge i sa razlikom od 300 dinara za najjeftinije noćenje, ove dve banje bile su najpopularnije među turistima.

Od 2,8 miliona noćenja, čak 24,4 posto je zabeleženo u Vrnjačkoj Banji koja je zauzela prvo mesto. Blago ispod nje nalazi se Sokobanja sa 23,3 odsto ostavljajući banju Vrdnik iza sebe sa značajnom razlikom (7,8 odsto).

Jedna smeštena u centralnoj, a druga u istočnoj Srbiji, na svega sat i 44 minuta udaljenosti jedna od druge, ozbiljno se približavaju planinskim centrima gde je tradicionalno Zlatibor najpopularniji.

Podsetimo, već jednom smo pisali da banjski turizam sve više dobija primat i da je Vrnjačka Banja čak popularnija od planinskih centara. Zašto je to tako, možete pročitati u našem tekstu.

Inače, najjeftinije noćenje u Sokobanji, na osnovu podataka sa popularnog sajta za rezervaciju, iznosi 1.800 dinara, dok je noćenje u Vrnjačkoj Banji jeftinije za 300 dinara.

Odakle su nam dolazili strani turisti?

Kao što smo već spomenuli, tokom prošle godine zabeleženo je 5,6 miliona noćenja stranih turista. Najviše njih je dolazilo iz Rusije (11,9%), Turske (9,3%), Bosne i Hercegovine (6,3%) dok su iz Nemačke i Kine i Hong Konga dolazili podjednako (5,1%).

Podatke je objavio Republički zavod za statistiku povodom Svetskog dana turizma.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Despić je obećao u Pribojskoj banji hotel sa pet zvezdica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrnjcanin

    26. septembar 2024 | 15:02

    Pitajte nas kako je u Vrnjackoj Banji, jer stanovnici su naj merodavniji. Nista ne funkcionise, izadjite malo iz tog centra gde je setaliste da vidite pravu istinu. Voda skoro nigde, djubre na sve strane, od pet bode samo jedna radi kako treba, ostale unistene, zgrade nicu ko pecurke, kanalizacija radjena 76 god, kad je bilo svega 10 zgrada, u prevodu haos.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>