• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U novembru ćemo svi imati dan više slobodan, a oni koji moraju da rade tog dana, imaju ova ekstra prava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako planirate da otputujete, ovo su trenutne cene smeštaja

  • 0
Divčibare, Zlatibor, Sokobanja, Vrnjačka banja i novac Foto: Shutterstock, Nikola Tomić, RINA, Mateja Beljan

Narednog meseca moći ćete da odete na produženi vikend, a da ne iskoristite nijedan dan odmora. Naime, druga nedelja novembra donosi nam poslednji dan u ovoj godini koji se praznuje neradno i baš pada u ponedeljak. U pitanju je 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

To znači da ćete moći da spojite vikend sa ponedeljkom i odete na produženi vikend. Ekipa Telegrafa istražila je kako se kreću cene smeštaja u ovom trenutku.

Izbor lokacija birali smo po najpopularnijim turističkim mestima među turistima tokom prošle godine. Naime, Republički zavod za statistiku nedavno je objavio turističke podatke za 2023. godinu, a pokazalo se da najviše noćenja beležimo tradicionalno na Zlatiboru i Kopaoniku, a kada je u pitanju banjski turizam u Vrnjačkoj Banji i Sokobanji.

Cene već od 4.000 dinara

Kao reper za cene, stavili smo sledeće parametre:

  • Boravak od subote do ponedeljka (dva noćenja);
  • Dve odrasle osobe i
  • dvoje dece.

U slučaju da se odlučite za Vrnjačku Banju, apartman na 450 metara u ovom trenutku može da se nađe za 4.214 dinara plus takse od blizu 1.000 dinara.

U Sokobanji se smeštaj kreće od 4.214 dinara plus takse 936 dinara na 900 metara. U oba apartmana deca i roditelji bi boravili u istoj sobi.

Za slučaj da želite komoditet, u Sokobanji biste smeštaj sa odvojenom spavaćom sobom platili minimalno skuplje - 4.682 dinara.

Ako više volite planinu, na 400 metara od centra Zlatibora možete iznajmiti apartman za 5.852 dinara.

Opet u slučaju da biste nešto veći ugođaj, odnosno da budete u odvojenoj sobi to će vas stajati nešto skuplje - 7.023 dinara za dva noćenja plus takse u iznosu od 936 dinara.

Kopaonik je definitivno najskuplji, pa tako apartman na 200 metara od centra košta 8.193 dinara plus takse od 936 dinara.

Za 8.427 dinara možete dobiti apartman sa odvojenom dnevnom sobom i spavaćom, ali treba da znate da je to nauštrb blizine centru - ovaj objekat se nalazi na 2,2 kilometra od istog.

Šta ako ćete ovaj dan provesti u radu?

Za slučaj da ćete ipak ponedeljak provesti u radu, treba da znate koje je vaše pravo.

Prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).

Neradni dani u 2025. godini

Tokom 2025. godine čeka nas čak 12 neradnih dana.

Početak nove godine, tačnije 1. i 2. januar padaju u sredu i četvrtak, zatim tu je Božić 7. januara - odnosno u utorak naredne nedelje.

Potom, 15. i 16. februara pada Dan državnosti, a kako je 16. februar nedelja, neradni dan se prebacuje na sledeći radni, u ovom slučaju ponedeljak.

Onda nam slede Vaskršnji praznici, koji se naredne godine praznuju 18, 19, 20 i 21. aprila neradno.

Prvi maj, odnosno 1. i 2. padaju u četvrtak i petak i potom, poslednji dan u 2025. godini koji se praznuje neradno je 11. novembar i pada u utorak.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Od Beograda do Subotice putovaće se sat i 10 minuta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>