Nemcima je ovo potpuno normalno, a svakog Balkanca bi izludelo: "Bolje da platim par evra više, nego ovako..."
Da energetska kriza obara Evropljane na kolena jasno je svima koji prate svetske medije, ali to nas nije sprečilo da doživimo šok po sletanju u Nemačku. Sve one priče o štednji energije ubrzo su nam se vratile, a jedna misao nam konstantno motala u glavi - Bolje da platimo i koji evro više nego da sedimo u sopstvenom znoju.
Naime, u koji god lokal da smo seli - dočekala nas je ista temperatura vazduha kao i spolja, jer ugostiteljski objekti apsolutno ne uključuju klima uređaje iako je tada još uvek bilo 30 stepeni.
Tako smo recimo ručak sa pićima za 4 osobe platili oko 70 evra, a sve što smo želeli je da platimo koji evro više samo da se rashladimo. Ipak, delovalo je da ljudima oko nas uopšte ne smeta veoma zagušljiva sredina - štaviše bili su potpuno naviknuti na nju.
Dodatni šok usledio je kada smo pokušali da osveženje pronađemo u obližnjoj prodavnici, gde se ispostavilo da se u frižideru mogu naći samo vode dok se gazirana pića i sokovi uopšte ne hlade.
Mislili smo da je u pitanju samo pogrešan odabir prodavnice, međutim u razgovoru sa lokalcima, ispostavilo se da je to normalna praksa u Nemačkoj.
Ipak, postoji i ona dobra strana - hrana, a koliko smo je plaćali u Berlinu, možete pročitati ovde.
(Telegraf Biznis)
Video: Spremao nam je svoja jela u Beogradu: Džek je šef sa Mišelinovom zvezdicom i griluje futoški kupus
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.