
Ovo voće verovatno nikada niste videli: Navodno ima lekovita svojstva, kilogram košta 1.170 dinara
Kineske urme ili žižule su mali, okrugli plodovi biljke Ziziphus jujuba koji rastu na stablima u toplijim krajevima, uključujući Dalmaciju.
Imaju slatkasto-kiselkast ukus, sličan jabuci ili urmi, a bogate su vitaminima C i A, antioksidansima i mineralima poput kalijuma.

Na neke hrvatske pijace stigle su prve ovogodišnje žižule, koje se u Šibeniku prodaju po ceni od čak 10 evra po kilogramu.

Žižule se mogu jesti sveže, sušene ili prerađene u džemove i kompote, a cenjene su zbog svojih nutritivnih i lekovitih svojstava. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za smirenje, poboljšanje sna, jačanje imuniteta i probave.
(Telegraf Biznis/Večernji list)
Video: Šetnja kroz Marinu Dorćol sa VR naočarima
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Maria
Ja je imam već godinama, obilno rodi i ovde u Vojvodini. Ali ljudima nije interesantna, čak ne znaju ni šta je to a kamoli da kupe.
Podelite komentar
rastko
Jeo sam žižule dok sam živeo u Herceg Novom. Slatke i veoma ukusne.
Podelite komentar