Fiskalni savet: Bez smanjenja plata i penzija

- Zbog ozbiljnosti ekonomske situacije, plate u javnom sektoru i penzije nije moguće usklađivati u punom iznosu sa inflacijom - kaže Nikola Altiparmakov

  • 1

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da izlaz treba tražiti negde "između" zamrzavanja primanja i njihovog usklađivanja (indeksacije) koje je trenutno na snazi.

Fiskalnim pravilima u Zakonu o budžetskom sistemu predviđeno je da se u oktobru ove godine penzije i plate u javnom sektoru usklade sa rastom cena na malo (inflacijom) u prethodnih šest meseci, dok su prethodni obračuni povećanja uzimali u obzir i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Altiparmakov je podsetio na to da je Fiskalni savet već ukazivao da, zbog ozbiljnosti ekonomske situacije, plate u javnom sektoru i penzije nije moguće usklađivati u punom iznosu sa inflacijom, i to u narednih godinu i po dana.

On je istakao da je najava povećanja pojedinih poreza ekonomski opravdana, ali da to nije dovoljno za smanjenje budžetskog deficita.

- Za održivost fiskalne konsolidacije i srpske privrede bitno je da se te uštede ostvare na rashodnoj, a ne na prihodnoj strani povećanjem poreza. Ali, s obzirom na ozbiljnost situacije i ograničeno vreme, jer smanjenje rashoda traži sistemske mere, Fiskalni savet je sugerisao na to da je neophodno delimično povećanje poreza - podsetio je on.

Altiparmakov je naglasio da ne može da iznese ocenu najavljenih mera konsolidacije, jer još nije izašla u javnost nijedna konkretna poreska mera, napominjući da ono što je najavljeno - povećanje poreza na dobit sa 10 na 15 odsto, poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 18 na 20 odsto i povećanje akciza - jeste ekonomski opravdano.

- To je na liniji onoga što smo mi predlagali pre nekoliko meseci novoj Vladi - naglasio je on, uz napomenu da sve što je "do sada rečeno može da bude fiskalno održivo, samo treba videti kako će na kraju izgledati socijalni dogovor - kaže on.

Ovaj ekspert smatra da su "mere koje su izašle u javnost produkt dobre ekonomske i poreske politike imajući u vidu stanje ekonomije i neophodnost da se u kratkom roku dođe do povećanja nekih poreskih prihoda.

Međutim, kako je naglasio, mere usmerene ka smanjenju javne potrošnje ostaju kao glavno pitanje, a biće ključne za održivost javnih finansija.

On se osvrnuo i na problem naplate poreskih dugovanja i pojavu poreskih utaja, ističući da je za to potrebno naći sistemsko rešenje.

- To zahteva efikasnu Poresku upravu, ali i sudski sistem, jer na kraju sudski sistem uvek mora da procesuira te krivične tužbe - dodao je on.

Altiparmakov je podsetio na jednu od ranijih preporuka Fiskalnog saveta da se u Srbiji razmotri mogućnost osnivanja neke vrste specijalizovanog poreskog upravnog suda.

(D. Z. / Tanjug / Foto: EMG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA