≫ 

Deca u braku – uništena detinjstva usred Evrope

U protekle dve godine je u Nemačkoj zabeleženo blizu hiljadu slučajeva dečijih brakova, ali se veruje da je prava brojka višestruko veća. Premda zakon kaže da takve brakove treba poništiti, to se skoro nikad ne dešava.

  • 0

Namere su bile dobre – pre dve godine je u Nemačkoj na snagu stupio Zakon o borbi protiv dečijih brakova. Izgledi su bili dobri da se maloletnici zaštite od prisilnih brakova jer je tim zakonom utvrđeno da se, bez izuzetka, mogu venčavati samo osobe sa navršenih 18 godina.

Takođe, ako je brak sklopljen pre donošenja zakona ili u inostranstvu, sudija ima mogućnost da ih poništi ako maloletni partner ima 16 ili 17 godina. Ako nema ni navršenih 16 – onda brak automatski ne važi.

Pa ipak, učinak tog zakona nije bogzna kakav. Barem tako tvrde u organizaciji za prava žena Terre des Femmes. U novoj studiji oni navode da je od donošenja zakona poznato najmanje 813 slučajeva da su maloletnici stupili u brak – ali u samo deset slučajeva su ti brakovi poništeni.

Često ne osećaju brak kao prinudu

Tužna devojčica, Mlada, Plače, Maloletnica, Brak, Venčanje pod prisilom,

Foto: Profimedia/Alamy

Teško je bilo doći do tačnih brojki, kaže Monika Mihel koja se u ovoj organizaciji bavi temom nasilja u ime časti. Ne samo da su za obradu ovih slučajeva u raznim opštinama i gradovima zadužene razne institucije, već se sumnja da je broj neprijavljenih slučajeva znatno veći.

- Verujemo da se u Nemačkoj praktično svakog vikenda dešavaju venčanja sa maloletnicima - kaže Mihel.

Slučajevi se teško isteraju na čistac jer maloletnici - brak ne osećaju kao prinudu. Jer oni ne znaju za ništa drugo. Mnogi su odrasli sa tim fenomenom ili su brak u nekoj određenoj situaciji shvatili kao zaštitu - kaže Mihel.

Ona dodaje da, bez obzira na to, takvi brakovi često imaju nepopravljive posledice. - Raste verovatnoća od trudnoće u tinejdžerskim godinama. Pogođeni rizikuju da prekinu školovanje i na taj način gube dugoročne perspektive -

Monika Mihel iz organizacije Terre des Femmes kao jedan od razloga što je u Nemačkoj do sada raskinuto samo deset maloletničkih brakova navodi da devojčice iz inostranstva često potpuno zavise od supruga . - Ako bi brak bio poništen, žena može da izgubi pravo na boravak jer obično ne zarađuje novac ili još ne radi - kaže Mihel.

Tu zakon u Nemačkoj predviđa izuzetak – brak se ne ukida ukoliko bi to imalo „značajne posledice“ po maloletnu osobu. Mnogi slučajevi, objašnjava Mihel, posmatraju se upravo tako pa se brakovi ne raskidaju.

Broj maloletničkih brakova opada

Širom sveta se smanjuje broj devojčica u braku. U protekloj deceniji se udeo devojaka koje bivaju udate pre svoje 18. godine smanjio sa 25 na 21 odsto, saopštio je Unicef u petak. I dalje ima 765 miliona dece u braku ili ljudi koji su pri sklapanju braka bili deca. Od toga je 650 miliona devojčica

- Rani brak znači iznenadni prekid detinjstva i povredu dečijih prava - rekla je izvršna direktorka Unicefa Henrijeta Fore u Njujorku. Ona je dodala da su maloletni dečaci prinuđeni da preuzmu odgovornost koja pristaje odraslima, a taj pritisak još raste kada stigne potomstvo.

Još je alarmantnije sa devojčicama. Prema organizaciji UN se godišnje uda 12 miliona maloletnica. Ukoliko se nešto drastično ne promeni, do 2030. će biti udato još 150 miliona devojčica.

I to se očito dešava i usred Evropske unije.

(Telegraf.rs/Deutsche Welle)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA