• 1
 ≫ 

Odeća koji ćemo uskoro nositi biće napravljena od banana i ananasa

 ≫ 

Da li biste vi nosili odeću od voća?

  • 1

Šta mislite o odeći koja je napravljena od hrane? Ne, ne mislimo na haljinu od mesa koji jhe nosila Lejdi Gaga na dodeli MTV nagrada, već nečemu što je mnogo više od potrebe za dobrom fotografijom.

Moda je veliki biznis. Toliko, da ako bi modna industrija bila država bila bi među prvih 10 po BDP.

Jedan od najvećih trendova u svetu odeće je brza moda - masovno tržište, pristupačna odeća sa visokim obrtom stilova, koja zadržava kupce. To je pristup koji funkcioniše u smislu brojki. Kupci kupuju 60% više odeće nego pre 15 godina, i udvostručili su stopu po kojoj im raspolažu.

Od pamuka do kože, stvaranje modnih sirovina troši veliku količinu resursa i stvara ogromne količine zagađenja i emisija. Postoje vlakna, kao što je poliester, koji se dobijaju iz fosilnih goriva, a oko 20% svetske otpadne vode dolazi iz modne industrije. Takođe proizvodi ogromne količine mikrovlakana, koje na kraju nađu svoj put do okeana.

 

Ne čudi se da postoji poziv na etičku i ekološki odgovornost. Korak napred, napravljen je od alternative kože, zapravo od vlakana lista ananasa.

Iako je biorazgradiv, mnogi od tretmana koje Pinatek dobija u proizvodnom procesu nisu. Smole koje prekrivaju vlakna, na primer, bazirane su na hemiji. Ali upotrebom nusproizvoda od ananasa, on je ekološki prihvatljiviji od tradicionalnih alternativa na bazi kože i plastike.

Banane takođe dobijaju svoju ulogu u modnoj industriji. Vlakno je izdržljiv materijal napravljen od stabla banane - poznat je i kao banana vlakno. Biorazgradivo, veoma jako, ali sposobno da se peče i tka, i već se koriste kao alternativa tradicionalnim tekstilima. Sastavljen je od celuloze, hemiceluloze i sastava koji je kao prirodna guma. U Japanu ga koriste vekovima.

Kompanija Hugo Bos ima asortiman Pinatek obuće, dok je modna dizajnerka Stella McCartnei pionir u upotrebi kožnih sirovina na bazi gljiva.

Ostale inovacije u hrani i tekstilnoj industriji uključuju: Vegatektile (od vina), Orange Fiber (od narandže), Agralup (slama).

Da li biste vi nosili odeću od voća?

VIDEO: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ch

    29. jun 2019 | 20:03

    Zašto da ne , pa nasi stari su sami pravili platno od kanabisa a to su konoplja, zdravi prirodni materjali!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>