• 23
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kada se Nemačka zakašlje, mi dobijemo upalu pluća": Vučić iz Davosa i o Aziji, srpskom BDP-u

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Srbije je već nekoliko dana u Švajcarskoj, na Svetskom ekonomskom forumu

  • 23
vučić, davos Vučić u Davosu / Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas u diskusiji "Novo evroazijsko svitanje" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je Srbija uspela više nego da udvostruči vrednost ukupnog BDP-a od 2012/2013. godine do sada, sa 32 milijarde na 69 milijardi evra.

Vučić je prvi najavljen da govori u diskusiji, kao predsednik zemlje koja ima prosperitetnu i najveću ekonomiju na Zapadnom Balkanu, kao i zemlje koja ima privredni rast. Istakao je da je MMF predvideo da privredni rast Srbije iznosi 3,5 odsto ove godine, ali da veruje da će biti i veći od toga - 3,6 odsto.

Dodao je da su za EU prognoze rasta sve slabije, dok za našu zemlju i region rastu. "Ali, to znači da je naša ekonomija konzistentna; kada govorimo, recimo, o stranim direktnim investicijama 60-64 odsto ukupnih stranih direktnih investicija dolazi iz Evrope, ali više od 32-33 oddsto dolazi iz Azije. Iz Kine, Japana i Južne Koreje".

Vučić je rekao da se u svetu ekonomska moć sve više pomera ka Aziji.

- I to treba da shvatimo mi koji smo u Evropi i koji ćemo uvek živeti u Evropi i biti deo Evrope. A ovakva povezanost ili međupovezanost sa azijskim zemljama je za nas od izuzetnog značaja. Najvažnije je povezivanje. Zato je izgradnja svih mogućih kanala, ruta i linija povezivanja sa Azijom od ključnog značaja, ne samo za Srbiju, već za celu Evropu. Tu mislim na sve vrste veza: od ekonomije i trgovine, preko saobraćaja i energetike, do digitalne povezanosti i veza sa institucijama koje se bave veštačkom inteligencijom - napomenuo je Vučić.

Takođe je naglasio da "nam je potrebna jača Nemačka".

Vučić je na pitanje moderatora debate o odnosu Evropske unije i Zapadnog Balkana rekao da "kada se Nemačka zakašlje, mi dobijemo upalu pluća", i naglasio da nemčka kontrakcija odnosno ekonomski pad od 0,3 odsto predstavlja problem i za države u regionu.

- Da nije bilo pomenute kontrakcije, imali bismo plus 4,5 odsto rasta ove godine, a ne plus 3,5 odsto - istakao je i dodao kako je "duboko zahvalan poreskim obveznicima Evropske unije na pomoći koje su do sada uputili našoj zemlji".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dulle

    18. januar 2024 | 13:48

    Pošto dosta Srbija zavisi od ekonomije Nemačke, treba polako da se okrećemo Kini, jer je to Zmaj u usponu i preuzeće celo Evropsko tržište!

  • JELENA

    18. januar 2024 | 13:39

    Svaka investicija je važna za zemlju,i kineska i nemačka.

  • Valentina

    18. januar 2024 | 13:31

    Srbija je za nemačku vezana na mnogo načina u smislu ekonomske saradnje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>