• 0

Kako da pripremite njivu za najbolju žetvu (VIDEO)

Hemijska analiza zemljišta predstavlja jednu od najvažnijih agrotehničkih mera, koja je važan preduslov za kavlitetan prinos

  • 0
Analiza zemljišta Telegraf.rs

Analiza zemljišta kao veoma važna agrotehnička mera, prvi je korak koji pomaže da utvrdimo sastav i kvalitet zemljišta. Agrohemijska analiza zemljišta obuhvata ispitivanje kiselosti zemljišta, kalcijum-karbonata, kalijuma, fosfora, azota i humusa, kao i preporuku za upotrebu vrste i količine đubriva. Analiza zemljišta je obaveza za poljoprivrednike, kao i jedan od uslova za dobijanje subvencija.

Nije dobro đubrenje napamet, bez saveta sa stručnjacima, jer na taj način biljci dajemo ili premalo ili previše hraniva. U regionu Mačve beleži se znatan porast analiziranih uzoraka u proteklom periodu. Mi smo posetili poljoprivrednu stručnu službu u Šapcu i upitali da li je ove godine primenjena bolja agrotehnika nego ranijih godina.

Slikovito objašnjeno analiza zemljišta je kao krvna slika na osnovu koje se vidi zdravstveno stanje čoveka. Analiza zemljišta je najvažnija mera koja nam pokazuje šta je tačno biljci potrebno. Pored toga važno je u okviru pune agrotehnike primeniti i obaveznu meru osnovnog oranja u jesen kako bi se akumulirala vlaga za sušni period.

Analiza zemljišta Telegraf.rs

Zemljište u Mačvi je u velikoj meri kiselo, pa je melioracija veoma bitna, kako bi se struktura zemljišta popravila.

Neke od mera popravljanja zemljišta su kalcifikacija, rasipanje stajnjaka po njivama, ali i neizostavna mera podrivanja koja se ogleda kroz dobre rezultate u prinosu, kvalitetu i kvantitetu. Stručnjaci iz poljoprivredne savetodavne službe u Šapcu preporučuju podrivanje i na boljim zemljištima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>