• 43

Malinari neće ni otkupnu cenu od 150 dinara: "Država mora da uredi tržište"

- Mi ne prihvatamo tu cenu. Da bi nešto minimalno zaradili, Asocijacija malinara insistira na ceni od 1,45 evra - kaže Radović

  • 43

Otkupna cena maline od 100 dinara koju su ponudili pojedini hladnjičari izazvala je veliko negodovanje proizvođača, pa čak i ministra poljoprivrede.

Zatim je usledila nova cena - od 150 dinara, ali kako je za Agro TV rekao predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović, ni ta brojka ne dolazi u obzir.

- Mi ne prihvatamo tu cenu. Da bi nešto minimalno zaradili, Asocijacija malinara insistira na ceni od 1,45 evra - kaže Radović.

Maline malinari

Foto: M.R./Facebook

To je i jedan od razloga sastanka zakazanog za četvrtak na kojem se očekuje prisustvo ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i premijerke Ane Brnabić, pa čak i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Ako pogledate ponudu i potražnju, cena mora da bude veća od do sada ponuđenih. Ako imate nedostatak na tržištu od 30 do 40 hiljade tona, onda tu nešto ne štima. Ove godine očekujemo prinos od 40.000 tona, kojim ćemo samo da popunimo taj nedostatak. Tako, kad saberete sve troškove proizvodnje i minimalnu zaradu, cena od 1,45 evra jeste realna. Na sastanku očekujemo od institucija i države da urede tržište. Mora se doneti odluka o oznaci "proizvedeno u Srbiji" jer svet prepoznaje srpsku malinu, srpski kvalitet i da se tako ne dozvoli ni jedan jedini procenat koji nije malina proizvedena u Srbiji, i na taj načim spreči mešetarenje - zaključuje Radović.

VIDEO: Nevreme potpuno uništilo 60 ari malina porodici Đoković iz Velike Ježevice

(Telegraf.rs/Agrotv)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoki

    Zivim u EU ,kad malina dodje do marketa kosta 15-16 euro po kilogramu.Vrlo je logicno da se srpske hladnjace lepo ugradjuju.Jadni seljaci,a onda On kaze ostanite.

  • Taxista

    "Mi ne prihvatamo tu cenu"...ahaha ni mi ;-)

  • Ponuda

    Ovdje je sve jasno, cemu pametovanje? Sve sto se neisplati nemojte proizvoditi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke