• 43
 ≫ 

Malinari neće ni otkupnu cenu od 150 dinara: "Država mora da uredi tržište"

 ≫ 

- Mi ne prihvatamo tu cenu. Da bi nešto minimalno zaradili, Asocijacija malinara insistira na ceni od 1,45 evra - kaže Radović

  • 43

Otkupna cena maline od 100 dinara koju su ponudili pojedini hladnjičari izazvala je veliko negodovanje proizvođača, pa čak i ministra poljoprivrede.

Zatim je usledila nova cena - od 150 dinara, ali kako je za Agro TV rekao predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović, ni ta brojka ne dolazi u obzir.

- Mi ne prihvatamo tu cenu. Da bi nešto minimalno zaradili, Asocijacija malinara insistira na ceni od 1,45 evra - kaže Radović.

Maline malinari Foto: M.R./Facebook

To je i jedan od razloga sastanka zakazanog za četvrtak na kojem se očekuje prisustvo ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i premijerke Ane Brnabić, pa čak i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Ako pogledate ponudu i potražnju, cena mora da bude veća od do sada ponuđenih. Ako imate nedostatak na tržištu od 30 do 40 hiljade tona, onda tu nešto ne štima. Ove godine očekujemo prinos od 40.000 tona, kojim ćemo samo da popunimo taj nedostatak. Tako, kad saberete sve troškove proizvodnje i minimalnu zaradu, cena od 1,45 evra jeste realna. Na sastanku očekujemo od institucija i države da urede tržište. Mora se doneti odluka o oznaci "proizvedeno u Srbiji" jer svet prepoznaje srpsku malinu, srpski kvalitet i da se tako ne dozvoli ni jedan jedini procenat koji nije malina proizvedena u Srbiji, i na taj načim spreči mešetarenje - zaključuje Radović.

VIDEO: Nevreme potpuno uništilo 60 ari malina porodici Đoković iz Velike Ježevice

(Telegraf.rs/Agrotv)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    19. jun 2019 | 07:36

    Dokle ce vise ovi malinari da maltretiraju celu drzavu Srbiju? Zasto se samo o njima prica, svako leto, evo vec 30 godina..kakve veze drzava ima sa cenom maline? Kupite vise hladnjace, udruzite se, pa prodajte robu kad vama odgovara..ali to nema sanse, da se 2 seljaka nesto sporazumeju, to bi bilo svetsko cudo...lakse je maltretirati celu zemlju, glumiti Kalimera, blokirati puteve i seci prste...

  • El paso

    19. jun 2019 | 09:44

    Citam, kao i svake godine ista prica. Ne mogu da shvatim da narod tako usko razmislja. Pare od maline ulaze spolja u Srbiju. E sad sto je bolja cena, vise ce covek koji od maline zivi potrositi u toj istoj Srbiji. I samim tim indirektno od toga zive i oni sto nemaju malinu, ali bitno da ti isti pisu u komentarima kako malinari kukaju zbog cene. A posebna prica su ovi sto rade u drzavnim firmama,koji dobar deo dana ne rade nista pa pisu komentare. Tipa hoce za meces dana da zarade za celu godinu. Ja im kazem: "Evo vam moja malina i hektar zemlje a Vi meni dajte posao u drzavnoj sluzbi"! Ni jedan nebi prihvatio!

  • hogar

    19. jun 2019 | 07:55

    svako leto ista prica... malinari.... sta drzava ima s tim napravite te hladnjace sami i odredjujte cenu ne msltretirajte vise gradjane Srbije ni drzavu svi malinari bi da od jedne sezone zarade za stan u Beogradu i mercedes ili BMW... dosta vise

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>