• 2

Tvrde da su zabranili uvoz 3.000 kg suncokreta iz Srbije

U Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Srbije kažu da zvanično nisu obavešteni od strane Fitosanitarne službe RS o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta

  • 2

Republička fitosanitarna inspekcija Republike Srpske saopštila je da je zabranila uvoz 3.000 kilograma sirovog suncokreta u ljusci poreklom iz Srbije zbog, kako je navedeno, utvrđenog povećanog prisustva metala kadmijum.

Međutim, u Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Srbije kažu za Tanjug da zvanično nisu obavešteni od strane Fitosanitarne službe RS o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta.

- Uvidom u naš aplikacioni sistem, a i proverom na graničnim prelazima, nismo konstatovali vraćanje pošiljke sirovog suncokreta u količini od 3.000 kilograma koja je navodno poreklom iz Republike Srbije - kažu u Fitosanitarnoj inspekciji.

U saopštenju nadležnih iz Republike Srpske kaže se da je prilikom pregleda pošiljke, nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala.

Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane "Instituta za vode", Bijeljina, u analiziranom uzorku je, kažu, utvrđeno povećano prisustvo kadmijuma, iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani.

Na zahev uvoznika, dodaje se, izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka u "SP Laboratoriji" u Bečeju u Srbiji kojom su, kako se navodi, potvrđeni rezultati prve analize, odnosno prisustvo Kadmijuma u vrednosti od 0,581 mg/kg, čija je sumarna vrednost iznad Pravilnikom propisane vrednost od 0,1 mg/kg.

- Inspektor je Rešenjem zabranio uvoz sporne pošiljke i naložio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora - navodi se u saopštenju nadležnih RS.

VIDEO: Zbog čega će skraćenica GMO uskoro biti najvažnija u Srbiji?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>